SVE IMA SVOJE! Pilule za kontracepciju povećavaju rizik od jedne smrtonosne bolesti za 40 odsto!
Devojka / Ilustracija, Foto: Profimedia

PITAJTE GINEKOLOGA

SVE IMA SVOJE! Pilule za kontracepciju povećavaju rizik od jedne smrtonosne bolesti za 40 odsto!

Iako milioni žena u svetu uzimaju oralnu kontracepciju u vidu pilula, polemike o njenim negativnim učincima vode se već pola veka

Objavljeno: 25.05.2019. 15:50h
  • 1

I dok je dokazano kako pilule povećavaju rizik nastanka smrtonosnog tromba, posebno kod žena starijih od 30 godina i onih sa genetskom predispozicijom, ginekolozi i dalje olako prepisuju recepte mladim devojkama i ženama.

Takođe, pilula dokazano može oštetiti jetru, pa bi trebalo kontrolisati jetrene enzime. otkriveno je i da pilule povećavaju izloženost etinil estradiolu, sintetičkom estrogenu snažno povezanom s nastankom raka dojke - za čak 40 posto!

- Ne govorimo ženama da prestanu da uzimaju pilule, jer su njihove dobrobiti poput sprečavanja neželjenih trudnoća i abortusa velike, no žene koje u porodici imaju slučajeve karcinoma dojke ne treba da ih koriste - tvrdi doktorka Beverli Strasman.

Jedna studija za istraživanje raka u Sijetlu otkrila je da kontracepcijske pilule mogu povećati rizik od raka dojke za 50 posto u roku od godine dana uzimanja, u poređenju sa ženamakoje nikada nisu koristile kontracepcijske pilule. Pored toga, zaključili su da kontracepcijske pilule koje sadrže visoke doze estrogena povećavaju rizik od raka dojke za 2,7 puta, a one koje sadrže umerene doze estrogena za 1,6 puta.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media