OVA AKTIVNOST POMAŽE U RAZVOJU MOZGA KOD BEBA! Roditelji treba da rade ovo što češće
Mazite svoje bebe što više!, Foto: Shutterstock

istraživanje pokazalo

OVA AKTIVNOST POMAŽE U RAZVOJU MOZGA KOD BEBA! Roditelji treba da rade ovo što češće

Istraživači iz "Nationwide Children's Hospital" u Ohaju su posmatrali 125 prerano rođenih beba

Objavljeno:

Novo istraživanje pokazuje kako maženje s bebom ima ogromne prednosti kada je u pitanju razvoj mozga, pogotovo za prerano rođenu decu.

Istraživači iz "Nationwide Children's Hospital" u Ohaju su posmatrali 125 prerano rođenih beba i beba koje su rođene u punom terminu da bi videli kako reaguju na nežni dodir i otkrili su važne podatke za novorođenčad.

Prerano rođene bebe su imale veću verovatnoću za smanjeni odgovor na dodir nego bebe rođene u punom terminu. Isto tako, prerano rođene bebe, a koje su više bile izložene bolnim medicinskim postupcima, imale su veću verovatnoću za smanjeni odgovor na dodir.

Rezultati su bili iznenađujući. Prerano rođene bebe koje su imale veću količinu nežnih dodira zapravo su snažnije reagovale na dodir nego prerano rođene bebe koje nisu bile tako često dodirivane. Glavna istraživačica dr Natali Maitre kaže kako time dokazujemo da nežan dodir zapravo može pomoći razvoju mozga.

U slučajevima kada roditelji ne mogu biti uz svoju bebu i pružiti joj nežnost, bolnice bi trebalo da edukuju osoblje o važnosti dodira, kako bi pružile bebi nežnost koja će joj pomoći u razvoju mozga.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/centarzdravlja)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.