REŠITE TEST I SAZNAJTE: Da li je vaš mozak muški ili ženski?
Mozak / Ilustracija, Foto: Shutterstock

SAZNAJTE KOM DELU PRIPADATE

REŠITE TEST I SAZNAJTE: Da li je vaš mozak muški ili ženski?

Muški i ženski mozak se dosta razlikuju, a gde ste tu vi?

Objavljeno:

Muškarci su s Marsa, žene su s Venere često je spominjana fraza, populariizovana nakon izlaska istoimenog bestselera, kaže psihološkinja Mladina.

- I sami u svakodnevnom životu primećujemo brojne razlike u biologiji, sposobnostima i ponašanjima muškaraca i žena, od banalnih kao što je fizička konstitucija, do složenijih kao što je emocionalno rasuđivanje. Razlika koja prva upada u oči najmanje je važna: veličina. Muški su mozgovi prosečno 100 grama teži od ženskih i imaju četiri posto više neurona, ali to se ne odražava na inteligenciju.

Muškarci su telesno veći i teži od žena, pa su i muški organi veći od ženskih.

Leva je moždana polutka razumna, logična i sistematična. Desna je osećajna, intuitivna, kreativna i maštovita. Istraživanje na Pensilvanijskom Univerzitetu potvrdilo je da muškarci više uprežu levu polutku, a žene uravnoteženo koriste obe. Zato su muškarci uspešniji u rešavanju problema koji zahtevaju računanje, sastavljanje i rastavljanje, dok su žene bolje u zadacima koji uključuju kreativnost, saosećajnost i slobodu u razmišljanju. Muški mozgovi imaju više živčanih veza između prednjeg i stražnjeg dela mozga, što znači da bolje povezuju ono što vide s onim što rade.

- Ta je sposobnost korisna za lovce. Vidite nešto i morate brzo reagovati - rekao je prof. Ruben Gur, jedan od autora istraživanja.

Žene imaju brojnije neuralne veze između leve i desne moždane polutke.

- Povezanost polutki upućuje na veću sposobnost izvođenja više zadataka istovremeno i obavljanja poslova koji zahtevaju emocije - dodala je dr. Ragini Verma, koautorka istraživanja.

U muškim i ženskim mozgovima protiču iste tvari, ali u različitim merama i kroz različite neuralne sklopove. Muškarce testosteron tera na aktivnost, agresiju i sve oblike takmičenja i rizika, dok žene estrogen čini mirnijima i sklonijima saradnji.

foto: Shutterstock

TEST - Imate li muški ili ženski mozak?

Verovatno poznajete dečaka koji je vrlo osetljiv i rado govori o svojim osećajima ili devojčicu koja se ne igra lutkama nego automobilima i pištoljima. Njih se dvoje ne uklapaju u raširenu predodžbu o rodnim identitetima jer muškarac može imati mozak srodan ženskom i obrnuto.

Muški mozak organizovan je da uskladi percepciju i delovanje, a žene su usmerene prema koordinaciji “srca i uma”. To znači da muškarci imaju bolje motoričke i orijentacijske sposobnosti, a žene bolje čitaju tuđe misli. Rešite ovaj psihotest i utvrdite radi li vaš mozak na muški, ženski ili uravnotežen način.

1. Kad nekome nešto neuspešno objašnjavate, uspevate li da promenite pristup i ponudite drukčije, prikladnije objašnjenje? a) Nije mi lako, ali uz malo truda obično pronađem načina. b) Vrlo mi je teško prilagoditi objašnjenje onom ko ne razume. c) To je bar jednostavno. Stvari se mogu objasniti na mnoge načine.

2. Kako vam je u školi išla matematika? a) Nikako, morao sam uzimati instrukcije da ne padnem razred. b) Morao sam puno da učim, ali sam dobijao prolazne ocene. c) Bio sam uspešan. Voleo sam sve što se tiče brojeva.

3. Imate li običaj preuzeti vodjstvo u poslu ili u kriznim situacijama? a) Ne volim se isticati. Obično radim kako mi kažu. b) Da, stvari se najbolje odvijaju ako ja držim kormilo. c) Povremeno, ali nemam potrebu da vodim glavnu reč.

4. Koliko ste spretni? a) Pomalo sam nespretan, ali verujem da drugi nisu puno bolji. b) Spretan sam i s rukama i s nogama. c) Svakodnevno se spotičem ili mi stvari ispadaju iz ruku.

5. Jeste li se u stresnim situacijama skloniji naljutiti ili pasti u depresiju? a) Osetim ljutnju i depresiju u podjednakoj meri. b) Obično se naljutim. Moj je fitilj vrlo kratak. c) Najčešće sam rastužen, obeshrabren i lišen energije.

6. Vidite li da je netko uzrujan zbog vašeg postupka, razumete li odmah razlog? a) Da, najčešće brzo razumem zašto je uzrujan. b) Ponekad razumem, ponekad ne. c) Ne, obično sam zbunjen zbog tuđe reakcije.

7. Ako vam u kući pukne žica ili pregori osigurač, što poduzimate? a) Zovem stručnjaka da dođe i reši problem. b) Nastojim to da rešim sam, ako je ikako moguće. c) Zovem električara i pitam ga za savet preko telefona.

8. Kakvo štivo najradije čitate? a) Enciklopedije, vodiče i vesti. b) Beletristiku, reportaže, intervjue. c) Svašta – malo fikcije i malo dokumentaristike.

9. Koliko vam treba da uočite da se neko želi priključiti vašem razgovoru? a) Odmah to uočim, imam posebno čulo za to. b) Ne treba mi puno, ponekad shvatim sam, ponekad mi neko skrene pažnju na to. c) Ljudi mi to moraju sami reći, ne čitam misli.

10. Pada li vam teško kad se morate brinuti o nekome? a) Lepo je ponekad biti od pomoći, samo da ne traje predugo. b) Da, to je teret koji ne mogu nositi. c) Nema lepše stvari od pomaganja ljudima kada je potrebno.

Rezultati:

1. a) – 2; b) – 1; c) – 3; 2. a) – 1; b) – 2; c) – 3; 3. a) – 3; b) – 1; c) – 2; 4. a) – 2; b) – 1; c) – 3; 5. a) – 2; b) – 1; c) – 3; 6. a) – 3; b) – 2; c) – 1; 7. a) – 3; b) – 1; c) – 2; 8. a) – 1; b) – 3; c) – 2; 9. a) – 3; b) – 2; c) – 1; 10. a) – 2; b) – 1; c) – 3

Pronađite svoj opis prema zbiru bodova:

Od 1 do 10 bodova - muški mozak

Vaši su interesi, opažanja, osećaji i postupci uglavnom muškog tipa. Orijentirani ste na rešavanje zadataka, umete jako da se koncentrišete i koristite razum i logiku više nego intuiciju. U društvu namećete svoju volju i teško prepoznajete tuđe emocije ako nisu izražene rečima. Dobro bi vam došlo da više promatrate druge i uzimate u obzir njihove potrebe.

Od 11 do 20 bodova - uravnotežen mozak

Čestitamo – vaš je mozak podjednako obdaren ženskim i muškim stvarima. Uspešno se izražavate rečima i gestikulacijama, ali razumete se i u matematiku, logiku i tehniku. Intuitivno prepoznajete i uzimate u obzir tuđe potrebe i osećaje, ali ne žrtvujete pritom svoje interese. Dobro komunicirate i retko povisujete ton, ali preuzimate glavnu reč ako ocenite da je to najbolje.

Od 21 do 30 bodova - ženski mozak

Vaše su mentalne sposobnosti ponajviše ženskog tipa. Imate razvijenu intuiciju, prepoznajete tuđe namere i osećaje, skloni ste saradnji i draži vam je kompromis od borbe na sve ili ništa. Kreativni ste i maštoviti, ali vam emocije ponekad ometaju donošenje odluka. Slabe su vam tačke brojevi, geometrija i tehnika. Često vam treba vremena da se setite gde je levo, a gde desno, gde je sever, a gde jug.

BONUS VIDEO:

I BIKOVI BI NA TRAMBOLINU? Ovaj je probao, ali se nije baš najsrećnije završilo! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / 24.sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.