KAKVI SU TO RODITELJI?! Vegani su i toliko su izgladnjivali BEBU da nije imala zube! Evo šta joj se sad događa!
Dete je hranjeno namirnicama koje su se zasnivale na ovsu i pirinčanom mleku, bilo je bespomoćno da se odbrani od majke i oca prvih 19 meseci života, Foto: Stock

roditeljska nemarnost

KAKVI SU TO RODITELJI?! Vegani su i toliko su izgladnjivali BEBU da nije imala zube! Evo šta joj se sad događa!

Veganska i vegetarijanska ishrana nisu dobra za decu i treba im ostaviti izbora da sami odlučuju o tome kada porastu

Objavljeno:

Jedna mala devojčica bio je toliko izgladnjivana od strane roditelja vegana da joj nisu izrasli zubi i ne može da stoji zbog prekomerne težine jer njeno telo taloži kalorije za slučaj da joj zatrebaju u budućnosti ukoliko opet bude izgladnjivana.

Dete je hranjeno namirnicama koje su se zasnivale na ovsu i pirinčanom mleku, bilo je bespomoćno da se odbrani od majke i oca prvih 19 meseci života. Slučaj zanemarivanja deteta uočio je centar za socijalni rad u Sidneju. Sud je saznao da dete, koje sada ima tri godine, nema nikakve medicinske podatke posle rođenja i nije vođeno kod lekara.

Majka (32) i otac (35) hranili su dete tako da su mu falili ključni hranljivi sastojci u ishrani koji su neophodni za rast i razvoj zbog čega je devojčica razvila mnoge degenerativne promene. Roditelji su priznali da joj nisu davali ključne namirnice i time je osakatili.

Komšije su izjavile da su u dvorištu viđali samo njena dva starija brata, a da nisu znali da par ima i treće dete. Vlasti nisu znale da se dete zlostavlja sve dok devojčica nije doživela napad u porodičnom domu. Devojčica je ostala u bolnici na mesec dana prošlog marta, a majka je sve vreme bila uz nju.

Socijalni radnik je utvrdio da je dete loše hranjeno ida je sa 19 meseci dostigla tek 5 kilograma težine i izgledala kao da ima samo tri meseca. Bila je u šoku koliko je dete bilo zlostavljano i koliko je kasnilo sa razvojem. Dete koje nema zube, nije moglo da sedi ni da se okrene, samo koristi ruke i igra se sa igračkama.

Staranje o njoj opisali su kao staranje o tek rođenoj bebi. Zanemarivanje je ostavilo trajne posledice po njen razvoj. Sada devojčica može da puže, stoji i hoda, a izgovara oko 20 reči. Razvila je zdravi apetit ali je i postala gojazna jer njeno telo skladišti kalorije kako bi preživela gladovanje.

Sudija je dobio informaciju da se majka ponašala sasvim normalno kada se dete prvi put našlo u bolnici. Nije se sama starala o detetu već ju je hranila i presvlačila kada bi to medicinsko osoblje od nje zahtevalo.

Majka je rekla bolničkom nutricionisti da se cela porodica hrani kao vegani. Dete je hranila ovsenom kašom sa pirinčanim mlekom i pola banane za doručak, kao i tostom sa džemom i kikiriki puterom za ručak. Za večeru bi joj dala tofu, pirinač ili krompir. Istakla je da je jednom dnevno dojila dete, ali i da je devojčica bila veoma izbirljiva i da je često jela samo ovsenu kašu. Ponekad bi joj za užinu dala šaku voća, ali je detetu falilo konstantno kalcijum, fosfor, vitamin B12, vitamin A, gvožđe i cink. Nivo vitamina D je toliko bio nizak da je dete razvilo mnoge bolesti kostiju.

Dete je imalo mnogo preloma jer su joj kosti previše slabe. Majka se porodila u bazenu sa vodom i izašla iz bolnice 3,5 sata posle porođaja. Nije vodila dete na preglede i izbegavala je da se javi na telefon kada bi zvali iz bolnice. Nije čak ni vakcinisana. Roditelji su negirali da su zlostavljali zanemarivali dete. Malena je data u hraniteljsku porodicu sa dva brata od 6 i 4 godine. Za 6 meseci se ugojila 6 kilograma i bila sposobna da puzi i stoji sama.

Roditelji su optuženi za zanemarivanje, a devojčica živi sa braćom kod rođaka u drugoj državi.

Bonus video

(Espreso.co.rs//dailymail.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.