SLEPA JE, ALI IMA NEVIĐENI DAR: Ova žena OTKRIVA RAK i bolja je od lekara u tome!
Opipava kvržice, Foto: Printscreen

neverovatno

SLEPA JE, ALI IMA NEVIĐENI DAR: Ova žena OTKRIVA RAK i bolja je od lekara u tome!

Potpuno nova metoda ranog otkrivanja smrtonosne bolesti mogla bi značajno poboljšati stopu preživljavanja

Objavljeno:

Kao dete je Francia Papamija postepeno gubila vid zbog odvajanja mrežnjače. Danas je njen svet u potpunom mraku, piše britanski Guardian. Jedina svetla tačka njenog života je njen posao u jednoj klinici u Kolumbiji, a posao teško može biti važniji.

Ona, naime, pomaže lekarima u ranom otkrivanju raka.

Papamija je medicinski kontrolor dodirom (MTE) što je posebno zanimanje u Kolumbiji za žene s vidnim poteškoćama koje imaju povećanu osetljivost u vrhovima prstiju.

Kako priča ginekolog Frank Hoffman, idejni začetnik programa Discovering Hands za poboljšanje ranog otkrivanja raka, žene s problemima s vidom mogu otkriti 30% više promena u tkivu od lekara. Što je možda čak i važnije, te promene su i do 50% manje nego kada ih otkrivaju lekari.

Ona pregleda desetak žena dnevno i veruje da joj lakše da stvori opuštenu atmosferu s pacijentkinjama "zato što su manje nervozne i lakše se otvore o osetljivim stvarima". Vršcima prstiju ona ženama pregledava grudi, pazuh i vrat. Sve to traje 45 minuta, a navodi je pet lepljivih traka označenih Brailleovim pismom kako bi ona mogla prijaviti lekarima tačnu lokaciju svake kvržice koju napipa. Ako i oseti koju kvržicu, ona će samo zakazati sastanak s lekarom koji će izreći dijagnozu. Papamija je trenutačno tek jedna od tri žene koje rade kao MTE u nekoliko klinika u gradu Cali na severoistoku Kolumbije. Njihova obuka traje devet meseci, a zasad su jedine takve stručnjakinje u državi.

Da postoje mogućnosti za napredak govori i činjenica da je Meksiko nedavno pokrenuo sličan projekat.

"One imaju dar u svojim prstima. Ako su ispravno obučene njihov problem može postati talent, snaga, možemo ga usredotočiti na pomaganje drugim ljudima", tvrdi koordinator projekta Luis Alberto Olave.

"Kvržice su prvi simptomi raka. Što pre ih pronađemo, pre možemo uticati na bolest, a to u konačnici može dovesti i do spašavanja života", kazao je on.

Svetska zdravstvena organizacija kaže da više od dva miliona žena godišnje dobije dijagnozu raka dojke, a prošle godine umrlo 627.000 žena od te bolesti.

BONUS VIDEO:

EVO ŠTA SE DOGODI KADA U PUNOJ BRZINI ULETITE U MAGLU NA AUTO PUTU! Prizor je stravičan, ali srećom nije bilo povređenih. (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.