OSAM SAVETA DREVNIH MAJA: Svi govore o ovim starim mudrostima!
Hram drevnih Maja, Foto: AP

EVO ŠTA SU REKLI

OSAM SAVETA DREVNIH MAJA: Svi govore o ovim starim mudrostima!

Ti recepti imaju svoje mesto u današnjoj holističkoj medicini, a mi vam prenosimo u celosti svih osam

Objavljeno: 20.04.2019. 10:54h
  • 17

Drevne Maje za vreme svog postojanja razvile su osam recepata za zdrav i harmoničan život.

Ti recepti imaju svoje mesto u današnjoj holističkoj medicini, a mi vam prenosimo u celosti svih osam:

1. Seme španske kadulje – chia

Španska kadulja(čia) – naziv izveden od reči koja označava životnu snagu – bila je biljka koju su drevne Maje i Asteci smatrali važnom za održavanje dobrog zdravlja i energije. Maje su ovo seme redovito grickali, a koristili su ga i u verskim ceremonijama. Seme je bogato vlaknima i proteinima i prepuno je zdravih omega-3 masnih kiselina, nezamjenjivo važnih za održavanje funkcija mozga, bitnih i u prevenciji raka.

2. Duša i telo kao jedno

Za Maje, esenciju zdravlja je predstavljala ravnoteža – dok je bolest smatrana njenim poremećajem. Da bi takvu neravnotežu izlečili, Maje su kombinovano koristili lekovite trave, vlastite oblike masaže i akupunkture, hidroterapiju i molitvu.

Majanska holistička tradicija lečenja je medicinsko – religiozna, što znači da su podjednako lečili bolesti tela i psihe, spoznajaući njihovu uzajamnu povezanost.

3. Iscelitelji kao središte kulture

Iscelitelji su igrali središnju ulogu u zajednici Maja. Posedovali su široko znanje o raznim isceliteljskim sredstvima i koristili su ih da osobe oslabljenog zdravlja ponovno dovedu u ravnotežu.

Među urođeničkim stanovištvom, ova tradicija je nastavila da se usmeno prenosi kroz mnoge generacije, tako da je neki iscelitelji među današnjim potomcima Maja i dalje rade, naročito u području Meksika poznatom kao Yucatan.

4. Mnogo kakaa

Tokom 2600 godina Maje su redovno konzumirale kakao. Arhelolozi su pronašli ostatke čokoladnih pića u drevnim posudama i smatraju da su Maje čokoladu pile 1000 godina ranije nego što se to nekad verovalo.

Kakao je bio redovan sastavni deo njihove prehrane – neki tvrde čak i da su njime začinjavali svaki obrok – i održavao ih je u dobrom zdravlju. Bio je napitak običnih ljudi i hrana bogova i vladara, o čemu svedoči i njegovo naučno ime – Theobroma cacao – “hrana bogova”.

Kakao i proizvodi od njega puni su flavanola, antioksidansa koji štiti srce i mozak, a nalazi se još i u crvenom bobičastom voću i čajevima. Kakao je bogat magnezijumom, mineralom važnim za mnoge telesne procese, a takođe i kalcijumom, gvožđe, bakrom, cinkom i natrijumom.

5. Verovanje u život po prirodnim ciklusima

Jaka vera u prirodne cikluse rađanja i umiranja unosila je smisao i strukturu u život Maja i predstavljala je temelj njihovih verskih uverenja.

Maje su verovali da se ništa nikada zaista ne “rađa” niti zaista “umire” i to verovanje je nadahnulo njihov stav prema bogu i svemiru.

Gledano striktno sa zdravstvene strane – život u skladu s takvim duhovnim verovanjima donosi nižu razinu stresa, bolje mentalno zdravlje i duži životni vek.

6. Ljubimci

Maje su bili jedna od prvih kultura koja je držala životinje kao ljubimce. U najstarijem razdoblju svoje civilizacije pripitomili su pse kao pratioce i radi društva.

Poznato da bliskost s ljubimcem snižava krvni pritisak i razinu hloresterola, popravlja raspoloženje i leči usamljenost.

7. Obilje vode

Najnovija istraživanja pokazuju da su drevne Maje imali dovoljno usavršen sistem vodovoda i kanalizacije da bi znali da stvore vodeni pritisak i da su mogli da obezbede tekuću vodu u kućama, fontane i za higijenske potrebe.

Blizina vode i njeno obilje nisu, međutim, bili samo funkcionalni, već su fontane i slavine ljudima služile i da se bolje i ugodnije osećaju, a poznavali su i lečenje hidroterapijom.

8. Jake porodične veze

U majanskoj kulturi, porodica je bila iznimno važna. To se nije toliko odnosilo na klan i pleme, koliko na porodično kućanstvo, koje je mogla činiti jedna ili više porodica u bliskim rodbinskim vezama.

Jake porodične veze i dobri odnosi u porodici čine da se bolje osećamo, jačaju imunitet i produžuju život.

BONUS VIDEO:

Ekstaza naroda dok govori Predsednik Srbije, Gospodin Aleksandar Vučić

(Espreso.rs / Novi.ba)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media