SRPSKO IME PUNO TUGE: Popularno je, ali kada vidite njegovo značenje NIKADA GA NEĆETE DATI SVOM DETETU!
Ukoliko već planirate da detetu date neko neobično ili staro ime, trebalo bi da proučite njegovo značenje!, Foto: Profimedia

ŠTA ZNAČI IME VAŠEG DETETA?

SRPSKO IME PUNO TUGE: Popularno je, ali kada vidite njegovo značenje NIKADA GA NEĆETE DATI SVOM DETETU!

Ukoliko već planirate da detetu date neko neobično ili staro ime, trebalo bi da proučite njegovo značenje

Objavljeno: 17.04.2019. 19:10h
  • 1

U trenutku kada saznate da ste trudni ili se već porodite vreme je i da svom detetu date ime, a onda se pred vas stvori neizmeran broj imena, a vi ne možete da se odlučite koje bi najbolje pristajalo vašem detetu. Nakon trenda da se deci daju moderna, kratka imena, došlo je vreme kada se roditelji odlučuju da svojim najmilijima daju stara srpska imena i vrate se tradiciji, prenose beogradski mediji. 

Ipak, ukoliko već planirate da detetu date neko neobično ili staro ime, trebalo bi da proučite njegovo značenje, da se ne biste iznenadili kada već bude kasno za promenu. Roditelji često biraju tradicionalna imena kako bi očuvali uspomenu na svoje pretke, ali danas ta imena ne moraju nužno da imaju značenje koje mu se nekada davno pripisivalo, a neretko i nisu na srpskih prostora.

Verovatno najbolji primer takvog starog, a i danas popularnog imena je ime Nenad. Ime Nenad se smatra izvornim, čisto srpskim imenom. Rasprostranjeno je u našoj zemlji, ali i u Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori. Smatra se da ime vodi poreklo od negacije glagola „nadati“ ili „očekivati“. Ime se najčešće davalo deci koja su došla na svet „nenadano“, „iznenada“, tj. kojima se roditelji nisu nadali. Najčešći slučaj je bio kada majke ostanu u drugom stanju u poznim godinama.

Neki etnolozi tvrde i da ovo muško ime vodi poreklo od negacije glagola „želeti“ i da praktično znači – neželjeno dete, mada mnogo nisu saglasni sa ovakvim mišljenjem. Ono što je dodatno interesantno jeste da ovo ime nema nijedan drugi oblik, a jedno je od retkih muški imena u Srbiji koje nema izvedeni ženski oblik imena.

BONUS VIDEO:

LETNJE SKIJANJE: Kakva egzotika po planinskim predelima i zelenoj travi! Ovo morate isprobati! (VIDEO)

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media