8 STRUČNIH SAVETA KOJI ĆE VAM POMOĆI DA ZA TRI MESECA IMATE RAVAN STOMAK: Ne preskačite ništa od navedenog!
Ovako bi mogao da izgleda i vaš stomak, Foto: Profimedia

STVARNO DELUJE!

8 STRUČNIH SAVETA KOJI ĆE VAM POMOĆI DA ZA TRI MESECA IMATE RAVAN STOMAK: Ne preskačite ništa od navedenog!

Pored ishrane, bitno je i vežbanje, odnosno način na koji izvodite vežbe

Objavljeno:

Svi znaju da za vitku liniju i ravan stomak treba manje jesti i više se kretati, ali ipak postoje i jednostavni trikovi uz koje ćete nešto brže istopiti masne naslage na stomaku.

1. Borovnice tope masnoće

Borovnice su idealan saveznik ravnog stomaka. Mogu se jesti sveže ili zamrznute, a najbolja je kombinacija s jogurtom. Borovnice su bogate antioksidantima koji podstiču brže sagorevanje kalorija, ubrzavaju protok krvi i sprečavaju nakupljanje masti, posebno na području stomaka, utvrdila je studija Univerziteta Mičigen. U malim dozama otopiće broj masnih ćelija za oko 27 posto, dok će pri većim dozama uništiti i oko tri četvrtine njih. Osim toga, redovno jedenje borovnica sprečiće stvaranje novih masnih ćelija, što ih čini snažnim "oružjem" u borbi s viškom kilograma, objavili su naučnici sa Univerziteta Teksas.

Borovnice su idealan saveznik ravnog stomaka
Borovnice su idealan saveznik ravnog stomaka foto: Profimedia

2. Brži trbušnjaci za formiranje mišića

Stomak uvek bolje izgleda ako je zategnut, a to se jedino može postići vežbanjem, prvenstveno trbušnjaka. Iako je dobro raditi bilo kakve trbušnjake, ubrzavanje tempa aktivira mišiće znatno više nego veći broj trbušnjaka. Zato za pločice na stomaku važi pravilo "manje je više, ali samo ako je brže", otkrivaju fitnes treneri. Dok radite trbušnjake pazite da ne pomerate puno vrat. Brzim i nekontrolisanim izvođenjem pregiba trupa gde se neprestano vrat pomera ili drži u neprirodnom položaju u odnosu na ostatak karlice, stvara se neprijatan bol i mišićni disbalans u tom području.

Dakle, ne samo da fokus izvođenja vežbe nije na stomaku već se nesvesno deformiše vratni deo kičme.

3. Kokosovo ulje za vitak struk

Studija brazilskih naučnika je otkrila da su gojazne žene koje su za vreme dijete svakodnevno vežbale pola sata, izbacile iz ishrane zasićene masnoće i uzimale 30 ml ulja kokosa u struku "gubile" više centimetara, nego žene koje su na rigoroznim dijetama. Kokosovo ulje zaslužno je za taj efekt jer podstiče probavu i izbacivanje viška vode iz organizma, a takođe ubrzava metabolizam. Osim toga, reguliše krvni pritisak, ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva i pozitivno utiče na smanjenje lošeg holesterola.

Kokosovo ulje podstiče probavu i izbacivanje viška vode iz organizma
Kokosovo ulje podstiče probavu i izbacivanje viška vode iz organizma foto: Profimedia

4. Dva jaja za doručak i ravan stomak za večeru

Dva kuvana jaja idealan su doručak s nutricionističkog aspekta, jer pružaju organizmu potrebne nutrijente, a što je najvažnije daju osećaj sitosti i ne nadimaju. Takođe, proteini u jajima ne uzrokuju nakupljanje masnih naslaga, pa ih je dobro jesti ako je vaš cilj mršavljenje i smanjivanje obima struka.

5. Stomak voli mleko

Iako mleko sadrži masnoće, oni ljudi koji piju više mleka u proseku imaju manji obim struka, pokazala je studija Univerziteta Tenesi. Razlog za to nalazi se u kalcijumu, mineralu koji osim izgradnje kosti utiče i na ubrzavanje metabolizma. Ako pak loše podnosite laktozu, potpuno izbegavajte mleko jer će vam ono osim mučnine doneti i nadutost. Učesnici američke studije, koji su svaki dan pili mleko, imali su za 37% manji rizik od nastanka gojaznosti.Ipak, ove prednosti su bile zapažene samo ako su učesnici pili mleko s manje od 3.4% masti.

6. Ražani hleb i peciva s celim zrnom žitarica

Vlakna iz žitarica saveznik su vitke linije, jer veće količine skroba iz belog hleba na sebe vežu vodu i izazivaju nadutost. Razne semenke žitarica možete mešati i u salate i druga jela, a svakodnevno podstičite probavu zdravim žitaricama pa će se uz vežbanje rezultati na stomaku brzo primetiti. Žitarice od celog zrna odličan su izbor kod redukcionih dijeta, posebno u prvoj polovini dana (doručak i jutarnji međuobrok, u kombinaciji s voćem, svežim ili sušenim) jer odlično doprinose kontroli glikemije (šećera u krvi), što je važno u održavanju signala gladi, želje za 'grickanjem' međuobroka i održavanje pravilne probavne funkcije. Uz to, redovna probava i normalna crevna mikroflora preduslov je za uspešno mršavljenje, a ishrana koja se bazira na celovitim žitaricama, uz naravno, neizbežan unos vode i tečnosti to i garantuje.

7. Intervalni trening i utezi

Neka trening ne bude monoton, jer će raznolikost šokirati tijelo i potaknuti ga na brže trošenje masnoća. Kombinirajte 20 minuta kardio vježbi na spravama, zatim 20 minuta dižite utege i to tri puta na tjedan, i izgubit ćete više masnoća nego statičnim vježbama u duljem trajanju. Osim toga intervalni trening može povećati vaš aerobni kapacitet (sposobnost vašeg tijela da iskoristi kisik), a to povećanje događa se brže nego kad vježbate manjim intenzitetom, a može poboljšati i vašu granicu tolerancije laktoze, sposobnost vaših mišića da se nose s nakupljanjem mliječne kiseline.

8. Više smeha za manji stomak

Depresija i stres usko su povezani s nakupljanjem masnih naslaga na stomaku jer remete redovnu ishranu. Zbog toga dolazi do naglog pada šećera u krvi, ali i prejedanja koje pospešuje taloženje sala na struku. Takva vrsta masnoća se najteže gubi, pa umesto brige radije pozovite prijatelje na druženje i priuštite sebi dozu smrha, koji jača trbušne mišiće.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.