ĆELAVOST KOD MUŠKARACA MOŽE DA SE ZAUSTAVI: Ovo su DVA ključna koraka!
Ćelavost se može sprečiti, Foto: Shutterstock

JEDNOSTAVNO

ĆELAVOST KOD MUŠKARACA MOŽE DA SE ZAUSTAVI: Ovo su DVA ključna koraka!

Muška ćelavost ili androgenetica alopecija česta je pojava

Objavljeno:

Bez obzira koliko paze na ishranu i vežbaju, poslovni muškarci su izloženi velikom stresu, koji je okidač za opadanje kose. Saznajte kako da sprečite ćelavost

- Pazim na svoj izgled, fizičku kondiciju, hranim se uravnoteženo, ne pijem alkohol i ne pušim. To mi je jako važno s obzirom na činjenicu da radim vrlo stresan posao koji od mene zahteva gotovo celodnevni angažman. Usprkos mojoj gvozdenoj disciplini i strogom dnevnom rasporedu, nekoliko proteklih meseci sam živeo u velikom strahu. Počeo sam da primećujem da mi kosa opada više nego pre i da se nekako stanjila, proriedila. U jednom trenutku me uhvatila panika jer nikako nisam želio da izgubim kosu, pa sam noćima pretraživao internet u potrazi za mogućim rešenjima. Iako sam se bojao da možda i nema nekog trajnog učinkovitog rešenja za ovo moje stanje, pokazalo se da je moj strah bio potpuno neopravdan. Danas mirno spavam, a kosa je još na mojoj glavi, s osmehom završava svoju priču 32- godišnji Davor.

Muška ćelavost ili androgenetica alopecija česta je pojava. Svaki drugi muškarac do 50. godine života iskusio je barem početni oblik ćelavosti, a prvi znakovi promena se na vlasištu obično javljaju već u ranim dvadesetim godinama života. Rani simptom je i stanjivanje kose. Ona postaje sve kraća, svetlije pigmentirana, dok se s napredovanjem alopecije vlasište postupno razređuje, da bi se na kraju razvila potpuna ćelavost, pa teme liči na ljusku jajeta.

U proseku, na našim glavama ima više od 100.000 vlasi. Svaka od njih nastaje u posebnom meščiću, koji leži u potkožnom tkivu. Te strukture se oblikuju već pre rođenja, a nove nastaju nakon rođenja. Svako od nas gubi kosu i to je prirodno. Većina ljudi gubi oko 50 do 100 vlasi dnevno, zavisno od pola, starosti i rase, a kako imamo oko 100 000 vlasi na temenu, ta količina apsolutno ne izaziva vidljive probleme. Kosa svake godine i izraste, približno 15 centimetara. No, vratimo se ćelavosti kod muškaraca.

Kriv je testosteron!

Uzrok nastanka muške ćelavosti je uticaj tzv. androgena ili muških polnih hormona, od kojih je najvažniji dihidrotestosteron (DHT). On nastaje pretvaranjem iz testosterona pod uticajem enzima 5-alfa reduktaze. Ceo proces se odvija na vlasnim meščićima, na kojima se DHT vezuje s izraženim receptorima, usled čega se vlasni meščići postupno smanjuju i tako proizvode sve manje kvalitetnih vlasi. Ako takvo stanje potraje više godina, vlasni meščići propadaju i vlasi iz njih više ne rastu.

Genetika kao uzrok

Sklonost muškoj ćelavosti je nasledna. Model nasleđivanja nije još potpuno utvrđen, iako se većina stručnjaka slaže da naslednu ćelavost uzrokuje više različitih gena, ali je učestalost nasleđivanja razmerno niska. Brzina opadanja kose kod muške ćelavosti se razlikuje od pojedinca do pojedinca, a teško ju je predvideti s obzirom na genetske razlike.

Ćelavost kod muškaraca napreduje drugačije nego kod žena i po različitim kliničkim modelima. Kod muškaraca vlasište počinje da se razređuje na mestu kontakta kože u čeonim uglovima i na vrhu glave. Ta dva područja se postupno ujedinjuju i na kraju mogu dovesti do potpune ćelavosti.

Stres kao okidač

Kosa može opadati i zbog brojnih drugih uzroka. Na primer, poremećaj naglog i izrazitog opadanja kose može nastati kao posledica na primer, određenih lekova, preboljenih infekcija, nepravilnog rada štitne žlezde, operativnih zahvata i postoperativnih stanja, temperature, neuhranjenosti. Kosa počinje da opada od dva do četiri meseca nakon stresnog događaja, dok se potpuna ćelavost nikada ne razvija, iako razređivanje vlasišta može biti veliko. Muškarci koji ćelave trebalo bi da počnu da prate i krvni pritisak, nivo holesterola i da paze na zdravlje srca, jer oni s visokim krvnim pritiskom i holesterolom imaju dvostruko veći rizik od gubitka kose, s obzirom na to da kardiovaskularni sistem utiče na snagu korena kose.

Kako sprečiti ćelavost?

Iako neki muškarci prihvate gubitak kose i nemaju frustracije zbog toga, većina ih njih ne želi da ima glatko teme. Kako bi prikrili vidljivo proređivanje vlasišta, često nose kape, što je jedno od najlošijih rešenja. Najbolje je ne negirati problem i reagovati na vreme. Postoje mnogobrojni lekovi i proizvodi za sprečavanje i lečenje muške alopecije, ali većina dugotrajnim korišćenjem razvije određene nuspojave.

Mali dnevni rituali za zdravlje kose

Dobro je znati i da je svakodnevnim unosom minerala cinka, kalcijuma i magnezijuma neophodan za zdravlje i čvrstoću kostiju i kose.

Blagodeti za zdravu kosu su i antioksidansi i vitamini A,C i E, kao i zdrava probava i rad jetre. IShrana upotpunjena Omega-3 masnim kiselinama, vitaminima B6, B12, folnom kiselinom i proteinima izvrsna je za zdravo vlasište. Omega-3 masne kiseline sadrže tuna i sardina, kao i orašasti plodovi. Dobri izvori vitamina B6 su banane, a folne kiseline sveže voće i povrće, dok se proteini i vitamin B12 nalaze u mesnim i mlečnim proizvodima i jajima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Poslovni.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.