POMERANJE SATA UNAPRED IZAZIVA VELIKE ZDRAVSTVENE PROBLEME: Na udaru su najviše ovi bolesnici! SAVETUJE SE OPREZ!
Pomeranje sata izaziva zdravstvene probleme, Foto: Shutterstock

pripazite se

POMERANJE SATA UNAPRED IZAZIVA VELIKE ZDRAVSTVENE PROBLEME: Na udaru su najviše ovi bolesnici! SAVETUJE SE OPREZ!

Sat vremena, koliko kraće spavamo, krivi su za osećaj neispavanosti, glavobolje, srčano opterećenje pa i veći broj saobraćajnih nesreća, jer je zbog neispavanosti koncentracija slabija

Objavljeno: 30.03.2019. 19:04h

Pomeranje časovnika za jedan čas unapred, u noći 31. marta, kojim se prelazi na letnje računanje vremena, na dugoročne staze donosi duže trajanje dana u toku šest meseci od kraja marta do kraja oktobra, a kratkoročno znači za jedan čas kraći san.

Međutim, kada je u pitanju zdravstveno stanje, najverovatnije će rezultirati povećanjem broja srčanih i moždanih udara, izazvati rast broja automobilskih nesreća i smanjiti radnu efikasnost. Takođe, može da uzrokuje zdravstvene poteškoće i niz štetnih posledica, potvrdili su naučnici sa Univerziteta Kolorado.

- Naša studija ukazuje na to da nagle, pa i male promene ritma sna mogu da imaju štetan efekat - rekao je Amnit Sandu sa Univerziteta u Koloradu, čija je studija bolničkih podataka otkrila skok broja srčanih udara za 25 odsto u ponedeljak, dan nakon početka letnjeg računanja vremena.

Sat vremena, koliko kraće spavamo, krivi su za osećaj neispavanosti, glavobolje, srčano opterećenje pa i veći broj saobraćajnih nesreća, jer je zbog neispavanosti koncentracija slabija. A evo i objašnjenja. Telo ima svoj ritam i naviknuto je da spava određeni broj sati, budi se u određeno vreme... Ako mu se to poremeti, ono to doživljava kao stres. Potrebno je nekoliko dana da se navikne na novi ritam.

 

(Espreso.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media