ZAŠTO JE TEŠKO GLEDATI OSOBU U OČI TOKOM RAZGOVORA? Istraživanja objašnjavaju razloge i šta je uzrok problema
Mozgu se čini da je teško izvršiti dva zadatka u isto vreme, to jest fokusirati se na ljudsko lice i pronaći prave reči istovremeno!, Foto: Shutterstock

NOVO ISTRAŽIVANJE!

ZAŠTO JE TEŠKO GLEDATI OSOBU U OČI TOKOM RAZGOVORA? Istraživanja objašnjavaju razloge i šta je uzrok problema

Mozgu se čini da je teško izvršiti dva zadatka u isto vreme, to jest fokusirati se na ljudsko lice i pronaći prave reči istovremeno

Objavljeno: 21:25h

Istraživanja pokazuju da postoji razlog zbog kojeg imate teškoća u održavanju kontakta očima s osobom s kojom razgovarate. Ako imate taj problem, niste čudni, krivac je mozak.

Mozgu se čini da je teško izvršiti dva zadatka u isto vreme, to jest fokusirati se na ljudsko lice i pronaći prave reči istovremeno. To postaje još očiglednije kada neko pokuša da unese manje poznate reči u razgovor. I tada se ulažu napori da se održi kontakt očima.

Istraživači sa Univerziteta u Kyotu iskoristili su 26 dobrovoljaca da igraju više igara, dok moraju gledati u kompjutorski stvorena lica. Učesnicima je bilo teže uspostaviti veze između reči dok su održavali vizualni kontakt, navodi Science Alert.

Iako vizualni kontakt i verbalna obrada izgledaju kao dva nezavisna procesa, ljudi često okreću pogled tokom razgovora, što sugeriše istraživačima da postoji veza između ta dva procesa.

Dakle, iako možete održavati vizualni kontakt i voditi razgovor u isto vreme, studija pokazuje da svaki od ta dva zadatka troši kognitivne resurse, a ponekad i preoptereti kognitivni sistem koji se mora nositi s mnoštvom stimulansa izvana.

BONUS VIDEO:

PREKINUT MARIJIN KONCERT USRED BEOGRADA: Šerifovićka je ugledala sa bine sa OVIM transparentom i ODMAH uletela u publiku (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Dnevno.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.