DVE NEDELJE ZA DORUČAK SAM JELA SAMO BELANCA: Jedna stvar me je ODUŠEVILA!
Belanca je pripremala na različite načine, Foto: Profimedia

EKSPREIMENT

DVE NEDELJE ZA DORUČAK SAM JELA SAMO BELANCA: Jedna stvar me je ODUŠEVILA!

Zahvaljujući ovom eksperimentu, stekla je jednu dobru naviku

Objavljeno:

Kristin Ju, instruktorka joge i velika ljubiteljka fitnesa podelila je svoje dvonedeljno iskustvo u kojem je za doručak jela isključivo belanca pripremajući ih na različite načine. Primetila je pet bitnih stvari koje su joj se promenile u svakodnevnom životu i ukazala na pozitivne i negativne strane ovog jelovnika.

Svako jutro jedno jaje...

Kristin je opisala portalu Woman's Health svoje jutarnje običaje koji uglavnom započinju s doručkom, a on skoro uvek sadrži jaja.

Kaže da ih priprema kuvana, kao kajganu, uz malo kelja, spanaća, uz voće i slično.

Nutricionistkinja Karen Ansel opisala je belanca kao superhranu, punu proteina, savršenu za kontrolisanje apetita i izgradnju mišića. Iako su žumanca ukusniji deo jajeta, oni su i mnogo kaloričniji i sadrže više masnoća i holesterola u sebi, pa se Kristin odlučila na dvonedeljni eksperiment u kojem ih je potpuno izbacila iz jutarnjih obroka i zamenila ih isključivo belancima.

Evo šta je primetila:

"Bila sam sita celo jutro"

Kristin priznaje da ju je na početku bilo strah kako će ostati gladna ako bude jela isključivo belanca za doručak, ali se prevarila. Kaže da su je dva do tri belanca držala sitom do ručka, a jela bi ih uz mladi luk, spanać ili voće.

"Poboljšali su mi vežbanje"

"Pre jutarnjeg treninga, moram nešto da pojedem - po mogućnosti, što lakše, od čega neću imati osećaj kao da imam kamenje u želucu dok trčim", objašnjava Kristin.

Dva kuvana jaja bila su sasvim dovoljan izvor energije za ceo trening
Dva kuvana jaja bila su sasvim dovoljan izvor energije za ceo trening foto: Profimedia

Velika kajgana s jajima nije nešto što bi palo u tu 'lakšu' kategoriju, ali dva kuvana belanca su sasvim dovoljna kao gorivo koje će vas pokretati u teretani ili dok trčite.

Kristin kaže kako je održala potreban nivo energije kroz ceotrening, za razliku od 'pada' energije koji doživi nakon konzumiranja ugljenih hidrata, poput banane ili tosta.

"Belanca su poprilično dosadna"

"Mogu jesti cela jaja danima da mi ne dosade, ali belanca? Postanu vrlo brzo naporna. Iako bih pomislila kako je ovo savršena neutralna podloga za svaki doručak, bilo mi je vrlo teško da održim raznolikost i zanimljivost obroka", priznaje Kristin.

Stvari bi se pogoršale kada bi pokušala da ih pomeša s nečim, poput ovsenih pahuljica, banana, mleka, cimeta i slično. Jednostavno, taj ukus nije mogao da je zadovolji. Takođe, struktura im je često gumena pa nisu neka senzacija 'pod zubom'.

"Nedostajala su mi žumanca"

Od ukusa, preko teksture do boje, za Kristin su žumanca nešto što doručak čini zadovoljavajućim i posebnim, a pored toga, nedostajali su joj i nutrijenti koje bi inače dobila iz njih, poput vitamina B, E D, gvožđa, cinka i kolina.

Ansel upozorava da, iako belanca važe za manje kalorični i deo jaja koji je pun proteina, vaše telo će dobiti više energije ako pojedete i žumance. On će vam dati i dodatnih 5 grama masnoća, što će vas održati duže sitim, od samih belanaca.

"Potrošila sam puno jaja"

Kristin se požalila na količinu jaja koje je bacila, bez obzira koliko je žumanca pokušavala da iskoristiu drugim receptima.

Na kraju testa, ipak je odlučila da se vrati celim jajima, ali je zadržala naviku od dva kuvana bjelanjka pre treninga!

BONUS VIDEO: TINEJDŽERI LETELI PO DRUMU! Žestok sudar kamioneta, pravo čudo da NIKO NIJE POGINUO! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Miss7zdrava.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.