PRONAŠLI STE ČOKOLADU KOJA JE DUGO STAJALA I NA NJOJ JE ČUDAN BELI SLOJ? Otkrivamo da li je bezbedna za jelo!
Čokolada, Foto: Profimedia

DA ILI NE?

PRONAŠLI STE ČOKOLADU KOJA JE DUGO STAJALA I NA NJOJ JE ČUDAN BELI SLOJ? Otkrivamo da li je bezbedna za jelo!

Radi se o takozvanom "cvetanju" čokolade 

Objavljeno: 28.02.2019. 12:40h
  • 3

Pronalazak stare čokolade blagoslov je i prokletstvo. S jedne strane dobili ste besplatan slatkiš, ali s druge strane na njemu se nalazi čudan beli sloj i niste sigurni o čemu se tačno radi. Još važnije, da li smete da pojedete takvu čokoladu?

Zapravo se radi o “cvetanju” čokolade i ona je potpuno sigurna za konzumaciju. Postoje dve vrste ove pojave – šećerno cvetanje (beli sloj obično je suv i pegav) i masno cvetanje (obično se radi o masnim belim prugicama).

Šećerno cvetanje događa se kada površina čokolade postane vlažna. Vlaga otapa šećer, a kada se čokolada osuši kristali šećera ostaju na njenoj površini. Ova pojava obično je posledica nepravilnog skladištenja, na primer kad čokoladu čuvate na toplom mestu zbog čega njena površina počinje da se "znoji". 

 

Masno cvetanje, s druge strane, događa se kada mast iz čokolade izbija na površinu. Čuvanje čokolade na toplom može pokrenuti ovu pojavu, kao i velike promene temperature.

Budući da je beli sloj na čokoladi samo šećer ili mast, ako ga pojedete ništa vam se neće dogoditi, ali će cvetanje uticati na teksturu zbog čega čokolada može imati malo čudan ukus. Neki ljudi primećuju razliku, a neki ne, sve zavisi od toga kako doživljavate ideju da pojedete čokoladu staru nekoliko godina.

BONUS VIDEO: DEVETOGODIŠNJAK UPAO U ZLATARU I IZVUKAO PIŠTOLJ! Ono što je video u filmovima, nije išlo u stvarnosti! (VIDEO)

(Espreso.rs/Finirecepti.net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media