Nije stres, nije alkohol, nije nikotin: Zašto rastu sede vlasi? (FOTO) (GIF)

DA LI STE VEĆ POČELI?

Nije stres, nije alkohol, nije nikotin: Zašto rastu sede vlasi? (FOTO) (GIF)

Uskoro vam možda neće biti potrebno farbanje da biste ih prekrili prve vesnike starenja
Objavljeno:

Primetili ste da neke osobe osede jako mlade, dok se kjod nekih sede vlasi pojave tek u poznoj starosti. Evropljani imaju predispozicije da osede jako mladi, sa već 35 godina. Međunarodna grupa naučnika je uspela da tačno odrediti gen odgovoran za rast sede kose koji je nazvan IRF4, a otkriće bi moglo da bude početak istraživanja novih načina koji će odgoditi ili sprečiti ovaj prirodan znak starenja, objavljeno je u časopisu ‚‚Nature communications". Grupa međunarodnih naučnika je otkrila i da proces nastanka sedih vlasi nije posledica stresa, konzumiranja previše alkohola, uživanja u nikotinu, izlaganja suncu ili nedostatku vitamina, kako se dosad verovalo. Sedenje je određeno genetskim nasleđem, pa biste se u budućnosti, umesto odlaska frizeru mogli odlučiti za genetsku manipulaciju. Naučnisi su sproveli istraživanje i od 6000 osoba različitih rasa su prikupili uzorke DNK. Ustanovili su da gen IRF4 određuje pigment prirodne boje kose, kože i očiju, i da se nalazi na hromozomu 6. Malo je verovatno da je IRF4 jedini gen koji utiče na proces rasta sede kose, ali naučnicima pruža mogućnost za nova istraživanja.

‚‚Otkrili smo alelu (varijantu gena koja često određuje nastanak različitih naslednih karakteristika), koja je predispozicija za pojavu sede kose", rekao je doktor Kaustub Adhikari, koji je istraživanje sproveo sa kolegama na Koledž Univerzitetu u Londonu.
‚‚Već znamo na koji način neki geni utiču na proces gubitka kose i na boju kose, ali prvi put smo identifikovali gen odgovoran za nastanak sedih vlasti. Alela odgovorna za sedu kosu je primećena prvenstveno kod Evropljana. Prosečna srednja životna dob za pojavu sedih vlasi kod belaca je oko 35 godina, kod Azijata oko 40, a kod potomaka osoba crne rase oko 45", rekao je doktor Adhikari. (Espreso.co.rs / Izvor: tportal.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.