KONZUMIRATE MARIHUANU?! Dobro se pripazite jer možete oboleti od OVE bolesti!
Ilustracija, Foto: Profimedia

NAUČNICI UPOZORAVAJU

KONZUMIRATE MARIHUANU?! Dobro se pripazite jer možete oboleti od OVE bolesti!

Kanabis je najčešće korišćena rekreativna droga među tinejdžerima širom sveta

Objavljeno:

Oko 7 odsto slučajeva adolescentske depresije može se izbeći ako se prestane s konzumiranjem marihuane, pokazala je analiza podataka o mentalnim bolestima među mladim ljudima u SAD, Britaniji i Kanadi koji su koristili kanabis dok su bili tinejdžeri.

Naučnici su došli do zaključka kako rezultati pokazuju da ako se eliminiše upotreba kanabisa da će biti oko 400.000 manje slučajeva depresije kod mladih u dobu od 18 do 34 godine u SAD.

Tinejdžeri koji konzumiraju kanabis imaju veći rizik od razvoja depresije i samoubilačkih misli i stoga ih roditelji i lekari moraju na to upozoriti, izjavili su naučnici.

foto: AP

- Iako procenat negativnih učinaka kanabisa može da varira… i nije moguće predvideti tačan rizik za svakog tinejdžera, rašireno korišćenje kanabisa među mladim generacijama važno je pitanje javnog zdravlja - ocenio je Andrea Cipriani, profesor psihijatrije na britanskom univerzitetu Oxford i jedan od vođa studije provedene zajedno sa naučnicima Univerziteta McGill u Kanadi.

Kanabis je najčešće korišćena rekreativna droga među tinejdžerima širom sveta. U Kanadi više od 20 odsto tinejdžera u dobu od 15 do 19 godina kaže da su koristili kanabis u prošloj godini. U Engleskoj oko 4 odsto dece u dobu od 11 do 15 godina reklo je da su uzimali marihuanu u zadnjih mesec dana.

Naučnici su izjavili kako rezultati pokazuju da ako se eliminiše upotreba kanabisa da će biti oko 400.000 manje slučajeva depresije kod mladih u dobu od 18 do 34 godine u Sjedinjenim Državama, 25.000 manje u Kanadi i oko 60.000 manje u Britaniji.

- To je veliki problem za javno zdravlje i problem za mentalno zdravlje. Adolescenti treba da budu upoznati s tim rizikom - rekao je Cipriani novinarima na brifingu u Londonu.

Studija je objavljena u stručnom časopisu JAMA Psychiatry i uključivala je 23.317 ljudi iz 11 međunarodnih studija.

Bonus video

ČETNIČKOG MLADOG KAPETANA UBI BANDA PARTIZANA! Šešelj i sveštenik pevaju pesmu DRAŽINA DVA MOMKA, sve gori u Zemunu

(Espreos.rs/ Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.