SVE TAJNE VLAŠKE MAGIJE: Ovako ćete prepoznati da li vam neko nešto BAJE!
Saznajte koja je bajalica za zaljubljivanje, Foto: Profimedia

vradžbine i bajalice

SVE TAJNE VLAŠKE MAGIJE: Ovako ćete prepoznati da li vam neko nešto BAJE!

Koliko znate o Vlaškoj magiji i da li se treba šaliti sa ovakvim stvarima?

Objavljeno:

Vlasi poštuju zmiju kao čuvara porodične sreće. Veruju da zmije imaju svoje kraljice s krunom na glavi. Vračare pored izvora razapinju belu maramu, nadajući se da će, kad se napije vode, zmija na njoj ostaviti svoju krunu koja donosi sreću i blagostanje.

Opkoračen potok

Ljubavna magija kod Vlaha veoma je razvijena, a svaka vlaška vračara zna veliki broj bajalica koje podstiču zaljubljivanje i trajno vezivanje. Najčešći obredni predmet u ovim ritualima je katanac, simbol zarobljavanja i oslobađanja. Iz kuće onog kome se vrača uzimaju se crveni i beli konac, šećer i voda, a svim ovim predmetima, u zavisnosti od konkretne mađije, dodaju se i posebni predmeti. Jedan od obreda ljubavne vlaške magije izgleda ovako: dok je još noć, pred svitanje, vračara se sa osobom koja je naručila bajanje upućuje ka potoku koji teče u pravcu istok-zapad.

Kad dan na horizontu počne da se beli, vračara opkorači potok, strukom bosiljka udara po vodi, a zatim njime prska teglu s medom. Izgovara obredne reči: „Stavila mi na glavu mesec sjajni, na prsa bleštavo sunce, na ramena dve zvezde Danice, na leđa ružu crvenu, po naručju i bedrima sitne zvezde, da ceo svet gleda u njih, a sa još većim žarom (tu se kaže ime onog koji se privlači), da mu ne daju mira ni kad leži, ni kad spava, ni kad priča, dok meni ne dođe da sebi srcu olakša...“ Medom iz one teglice vračara maže usne, trepavice, obrve i prste („da se željena osoba za njih zalepi“) osobe koja je bajanje naručila.

Drugi obred sa istim ciljem je, naizgled, jednostavniji: treba prići drvetu dok se sa njega oglašava ova ptica, odlomiti parče kore, na njemu probušiti rupicu i reći: „Kao što ti kukavice kukaš, tako da i (ovde se kaže ime onog koji se želi) kuka za mnom“. Posle se ta osoba pogleda kroz onu rupicu u kori da bi se kletva izgovorena pod drvetom ostvarila.

Puž i šišmiš

Vlaška magija pomaže i kod neverstva: prevareni partner okupa male mačiće, one koji još nisu progledali, i ta se voda podmetne partneru koji je počinio preljubu da je popije. Veruje se da on posle vidi samo supružnika.

A može i ovako: prevareni uzme jaje kukavice, izbuši ga iglom i pažljivo izduva sadržaj. U šuplju ljusku, zatim, stavljaju se usitnjene dlačice koje rastu ispod pazuha oba partnera, rupica na njemu zapečati se voskom, i takvo jaje se u ponoć sakrije u nekakvoj šupljini zida kuće. A amajlija protiv neverstva, koja se daruje supružniku, pravi se na sledeći način: nađu se puž koji nosi dve slepljene kućice i slepi miš. Puž se ubije i kućice očiste, a šišmišu se odseku vrhovi krila i stave u puževe kućice, pa zaliju voskom. Užarenom iglom probuše se rupice na kućici i kroz njih provuče lančić, da bi amajlija mogla da se nosi oko vrata.

foto: Profimedia

Bajalica za zaljubljivanje

Dok spravljaju med koji izaziva zaljubljivanje, vračare izgovaraju: „Slatki mede, vodi me do (ime voljenog), ne daj mu da jede, ne daj mu da pije, ne daj mu da spava, ne daj mu da misli, nek ne može bez mene. Nek se ugreje kao vatra, nek se usija kao žar dok ne dođe do mene da vidi moje oči, da vidi moje usne, da vidi moje telo. I kako se lepi testo za ruke, kako se lepi čičak za vunu, kako se lepi pčela za cvet, nek se (ime voljenog) prilepi za mene...“

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.