OVO JEDNOSTAVNO MORATE DA URADITE NA DAN ZALJUBLJENIH: Bilo bi BEDNO da nešto od ovoga ne pokušate!
Ljubav ili konzumerizam?, Foto: Shuterstock

šta ćete vid odabrati?

OVO JEDNOSTAVNO MORATE DA URADITE NA DAN ZALJUBLJENIH: Bilo bi BEDNO da nešto od ovoga ne pokušate!

Italijani ispisuju ljubavne poruke svojim voljenima, a oni koji bi želeli da se zaljube i pronađu srodnu dušu šalju svoja pisma Juliji – simbolu tragične ljubavi.

Objavljeno: 14.02.2019. 08:11h
  • 8

Standardni simboli Dana zaljubljenih su cveće, čokolade i crvena boja. Širom sveta mnoge kulture usvojile su ponešto od ovog modernog praznika i stvorile neke svoje običaje.

 

Poklanjanje crvenih ruža postalo je popularno i u arapskoj, indijskoj, kineskoj i japanskoj kulturi. Ali svaka kultura je unela nešto svog, pa se danas Dan zaljubljenih slavi na različite načine širom planete.

foto: Giphy

Dan zaljubljenih po kineskom kalendaru

Dan zaljubljenih prepliće se sa kineskim tradicionalnim praznikom Festivalom fenjera. Pada na petnaesti dan od Nove godine. Širom Malezije i Singapura zaljubljene žene na ovaj dan ispisuju svoje brojeve telefona na pomorandže koje zatim bacaju u potok, reku ili jezero. Muškarci koji pronađu ovo voće, obavezno se jave devojkama da zajedno pojedu pomorandže.

Gubljenje nevinosti na Tajlandu

Kako je Dan zaljubljenih dan rezervisan za ljubav, Tajlanđanke su baš njega odabrale za gubljenje nevinosti, kao i neobavezan seks. Po nekoj statistici, čak 80% devojaka na Tajlandu stupa u seksualne odnose baš 14. februara. Svake godine uoči ovog datuma počinje kampanja o podizanju svesti kod mladih u vezi sa polno prenosivim bolestima. U školama i na fakultetima dele se kondomi.

Čokoladni dan u Japanu

U Japanu sve žene poklanjaju muškarcima čokolade na ovaj dan. I to daruju sve, od kolega, komšija, muževa do šefova i poznanika. Muškarci uzvraćaju pažnju, ali mesec dana kasnije tako što ženama poklanjaju belu čokoladu. Taj običaj se zove Beli dan.

Sveti Valentin u Finskoj

U Finskoj se ovaj dan dovodi u vezu sa prijateljstvom. Tog dana dele se sitni darovi, čestitke i čokolade prijateljima i porodici. Onaj ko šalje poklone ostaje anoniman, pa je vrlo zanimljivo pogađati ko je kome šta poklonio.

Pisma Juliji u Italiji

Na Dan zaljubljenih Verona je prepuna pisama. Italijani ispisuju ljubavne poruke svojim voljenima, a oni koji bi želeli da se zaljube i pronađu srodnu dušu šalju svoja pisma Juliji – simbolu tragične ljubavi. Najlepša pisma se nagrađuju.

Francuzi obnavljaju ljubavne zavete

U Francuskoj pokrajini Indre postoji selo koje se zove Sveti Valentin. Uoči praznika, logično je da ovo selo oživi brojnim posetiocima koji baš u ovom mestu obnavljaju svoje ljubavne zavete. Ljubav se u ovom selu proslavlja tri dana.

BONUS VIDEO:

Kurir dnevni horoskop za 14.02.2019.

(Espreso.rs/Lepota i zdravlje)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media