NESVESNO IH PRAVIMO: 6 grešaka kojim poništavamo sva pozitivna dejstva kafe
Kakvu kafu pijete?, Foto: EPA

obratite pažnju

NESVESNO IH PRAVIMO: 6 grešaka kojim poništavamo sva pozitivna dejstva kafe

Mnoga istraživanja povezuju kafu s raznim koristima za vaše zdravlje

Objavljeno:

Faktori poput vremena kada konzumirate kafu i dodataka koje koristite može umanjiti učinak ovog popularnog napitka.

Kafa je pomalo magičan napitak. Mnoga istraživanja povezuju kafu s raznim koristima za vaše zdravlje – od umanjivanja rizika od demencije, pa sve do ubrzanja metabolizma. Naravno, ništa manje bitan je i nalet dodatne energije u trenucima kada nam je preko potreban. U nastavku pročitajte koje su greške koje ljudi najčešće ponavljaju.

Kupujete mlevenu kafu

Potrebno je malo više truda ako želite sami da sameljete zrna kafe, ali istraživanje objavljeno u naučnom magazinu "Food Chemistry" otkrilo je kako kupovna mlevena kafa sadrži puno više slobodnih radikala koji mogu dovesti do oksidativnog stresa i upalnih procesa u vašem telu.

Čuvate kafu u njenoj originalnoj kesici

Umesto u kesici, držite zrna kafe u hermetički zatvorenoj posudi. Još jedna studija koju je objavio "Food Chemistry" otkrila je kako se nivo slobodnih radikala koji se nalaze u kafi povećava sa svakim izlaganjem vazduhu. Kada se to dogodi, korisni antioksidansi iz kafe “troše” se kako bi neutralizovali slobodne radikale, zbog čega će manje antioksidansa ostati za vas.

Pijete kafu rano ujutro

Ispijanje kafe u 7 sati ujutro neće puno uticati na nivo vaše energije. Razlog je činjenica da su vaši hormoni stresa na najvišem nivou upravo kada se probudite, zbog čega ćete dobiti prirodan nalet energije. stručnjaci se slažu da je najbolje vreme za konzumiranje kafe između 10 i 12 sati, kada nivo kortizola (hormona stresa) počinje da opada. Na ovaj ćete način iskoristiti prirodan nalet energije koji se događa ujutro i “sačuvati” kofein za kasnije.

Kafu obožavaju širom sveta
Kafu obožavaju širom sveta foto: Profimedia

Pijete previše kafe

Više nije uvek i bolje. Zdravstvene koristi koje možete dobiti od kafe uglavnom nestaju nakon 5-6 šoljica od 230 ml, što je otprilike 400 mg kofeina. Konzumiranjem previše kafe nećete zapravo ništa postići, a nekim ljudima previše kofeina moglo bi da škodi.. Koristite previše dodataka za kafu

Jedna od najboljih "nuspojava” kafe je stabilizovanja nivo šećera u krvi i smanjivanje rizika od pojave dijabetesa. Ali, šta se događa kada kavi dodate šećer? Istraživanja su podeljena – neki se slažu da dodavanjem malo šećera u i dalje možete smanjiti rizik od dijabetesa, dok drugi tvrde da ti učinci nestaju dodavanjem šećera. Stoga pokušajte da se držite preporučenih dnevnih količina šećera – malo je verovatno u redu, ali nemojte pretvarati šoljicu kafe u desert. Predugo ispijate šoljicu kafe

Zvuči li vam ovo poznato – pripremili ste šoljicu kafe, uzeli nekoliko gutljaja, a zatim zaboravili na nju na nekoliko sati? Ako vam se to često događa, imajte na umu da kiselost kafe raste s vremenom. To ne predstavlja velik zdravstveni rizik, ali dodatna kiselina može dovesti do loše probave. Takođe, kafa koja je dugo stajala u sebi sadrži manje antioksidansa, stoga je nemojte ispijati duže od 20 minuta.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Infpult.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.