BOLJE OD DIJETE: Ovo je najbolji način da suzbijete ŽELJU za slatkom i slanom HRANOM i to za DVA MINUTA!
Kada sledeći put poželite sočni burger, ako se izložite njegovom mirisu par minuta, Foto: Profimedia

POKUŠAJTE!

BOLJE OD DIJETE: Ovo je najbolji način da suzbijete ŽELJU za slatkom i slanom HRANOM i to za DVA MINUTA!

Istraživanje je pokazalo da nas želja za hranom prolazi ukoliko smo joj na ovaj način izloženi više od dva minuta

Objavljeno:

Svako ko je radio u restoranu brze hrane zna koliko miris može da utiče na to da neke stvari više nikad ne poželite da jedete. Sada je i potvrđeno da je upravo miris hrane jedan od najefektnijih načina za suzbijanje želje za određenom vrstom hrane.

U časopisu "Journal of Marketing Research" objavljeni su rezultati istraživanja sprovedenog na Univerzitetu Florida, u sklopu kojeg su učesnici svih starosnih grupa bili izloženi mirisima zdrave hrane (kao što su jagode i jabuke) i nezdrave (kolačići i pica).

Ispitanici su mirisima bili podvrgnuti u kafiću ili prodavnici. Bez obzira na lokaciju, kada su učesnici 30 sekundi osećali miris kolačića, nisu mogli a da jedan ne pojedu.

Međutim, kada su mirisu kolačića bili izloženi više od dva minuta, želja ih je prošla i pojeli su jagodu. Učinak je bio isti kada su mirisali picu. Nakon dve minute, pre su birali jabuku.

“Suptilni senzorni stimulansi poput mirisa mogu biti učinkovitiji alat pri izboru hrane nego restriktivne politike poput dijete”, izjavio je glavni autor istraživanja Dipejn Bisavs.

Poenta? Kada sledeći put poželite sočni burger, ako se izložite njegovom mirisu par minuta, želja će vas verovatno proći.

BONUS VIDEO: OTVORIO FIOKU I ČUO ZLOKOBNO ZUJANJE! Zavirio je dole i OSTAO SKAMENJEN! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.