ZAŠTO SE ZBRČKAJU KAO SUVE ŠLJIVE? Otkriveno zbog čega se prsti SMEŽURAJU kada su dugo u vodi!
Otkriveno zbog čega nam se prsti u vodi smežuraju, Foto: Profimedia

DA LI STE ZNALI?

ZAŠTO SE ZBRČKAJU KAO SUVE ŠLJIVE? Otkriveno zbog čega se prsti SMEŽURAJU kada su dugo u vodi!

Decenijama su naučnicima bili uvereni da se prsti na rukama i nogama u vodi smežuraju zato što spoljnji sloj kože upije vodu i nabubri, ali nije tako

Objavljeno: 12:49h

Prsti na rukama i nogama nakon boravka u vodi izgledaju kao suva šljiva, ne zato što koža upija vodu pa nabubre, već se ponašaju kao gume na mokrom asfaltu. Decenijama su naučnicima bili uvereni da se prsti na rukama i nogama u vodi smežuraju zato što spoljnji sloj kože upije vodu i nabubri, ali nije tako. Naime, spoljni sloj kože čvrsto je vezan za sloj ispod i ne može se samo tako širiti.

Podlogu tom verovanju stvorili su naučnici još 1935. godine jer su primetili da se prsti na nogama ili rukama neće smežurati nezavisno od toga koliko dugo stoje u vodi, ako im je određeni živac oštećen. Tada su došli do zaključka da se to događa zbog reakcije vegetativnog nervnog sistema u telu koji je zadužen i za kucanje srca, disanje...

Sa smežuranim prstima dobrovoljci su bili puno brži u sakupljanju mokrih predmeta.

Neurolozi su sad skloni uverenju kako to ima evolucijsku pozadinu, odnosno prsti se smežuraju jer tako bolje prianjaju uz mokru površinu - lakše uhvate ribu, stabilniji su na vlažnim površinama itd.

U 2013. godini sproveli su niz istraživanja na tu temu. U jednom istraživanju zamolili su dobrovoljce da hvataju mokre i suve predmete u dva slučaja - ako su im prsti naborani od vode i ako su suvi. S naboranim prstima bili su mnogo brži u sakupljanju mokrih predmeta i to za otprilike 12 posto.

Uporedili su to s gumama na automobilu. Ako su šare dovoljno duboke, guma će dobro prianjati uz površinu. Svi znamo kakav je slučaj s "ćelavim gumama".

Isto važi i za prste. Ako imaju dublje šare, voda će proći kroz njih i bolje će prianjati mokroj površini. Zaključak naučnika je taj da prsti u vodi ne nabubre već se smanje zbog krvnih sudova koji se u njima stežu pa se koža zbog toga smežura.

BONUS VIDEO: KADA VIDITE KAKO U KINI UTOVARUJU PAKETE, PROSTO POŽELITE DA STE POŠTAR! Zabava zagarantovana. (VIDEO)

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.