KAKO DO FIGURE PEŠČANOG SATA? Uz ove čajeve za UZAK STRUK, veoma lako!
Biljni čajevi se od pamtiveka koriste za lečenje, čišćenje i poboljšanje rada organizma, Foto: Profimedia

izaberite najbolji za sebe

KAKO DO FIGURE PEŠČANOG SATA? Uz ove čajeve za UZAK STRUK, veoma lako!

Među stotinu različitih vrsta čajnih napitaka, izdvajamo 5 "veličanstvenih"

Objavljeno:

Čaj sam po sebi, lagana je tečnost visoke nutritivne vrednosti. Ako se tome doda svojstvo podsticanja osećaja sitosti i posledično, oskudniji unos hrane, čaj se može posmatrati i kao sredstvo za mršavljenje. Da li znate koji su čajevi najbolji saveznici u postizanju vitke linije?

Biljni čajevi se od pamtiveka koriste za lečenje, čišćenje i poboljšanje rada organizma. Ipak, biljni čajevi su, po pravilu, odlični saveznici u borbi protiv suvišnih kilograma i toksina uzrokovanih preteranim uživanjem (prazničnim) u hrani. Čajevi su, uopšte, važan izvor polifenola, vitamina, minerala, aminokiselina i preko 400 drugih blagotvornih sastojaka od kojih mnogi podstiču metabolizam.

Među stotinu različitih vrsta čajnih napitaka, izdvajamo 5 "veličanstvenih" čajeva čije vam lagano ispijanje može pomoći u lakšem savladavanju neželjenih kilograma.

Čajevi su odličan saveznik u borbi protuiv viška kilograma
Čajevi su odličan saveznik u borbi protuiv viška kilograma foto: Profimedia

Zeleni čaj

Zeleni čaj je superheroj u borbi protiv suvišnih kilograma i čišćenju organizma. Kako bi se proizveo zeleni čaj, sveže ubrani listovi se brzo pare da bi se inaktivirali enzimi i na taj način sprečila fermentacija. Upravo zbog te minimalne obrade zeleni čaj sadrži velike količine farmakološki aktivnih sastojaka polifenola - katehina koji podstiču gubitak telesne mase, ali i blagotvorno deluju na celokupno zdravlje.

Najznačajniji katehin zelenog čaja naziva se (-)-epigalokatehin-3-galat (EGCG) i upravo je on zaslužan za manji opseg struka konzumenata ovog izvrsnog napitka. Naime, EGCG povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Takođe, EGCG stimuliše oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva.

Dodatno, čak i pri ishrani koja obiluje mastima, dugotrajni unos EGCG –a smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomerne telesne mase. Naime, in vitro studije pokazuju da katehini zelenog čaja, osobito EGCG ometaju probavu i emulgiranje masti što su ključni koraci u apsorpciji masti iz hrane. Na način je i smanjenja akumulacija masti u tkivima.

foto: Profimedia

Uz dokazani učinak na liniju, zeleni čaj je učinkovit i u čišćenju organizma jer se pokazalo da povećava proizvodnju ključnih detoksikacijskih enzima i na taj način podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma.

Za najbolje rezultate preporuka je da zeleni čaj pijete2 do 3 puta dnevno. Pritom je optimalno piti ga nezaslađenog.

Čaj od koprive

U pučkoj medicini kopriva ima dugu tradiciju u otklanjanju brojnih tegoba. U današnje vreme najviše se koristi kao diuretik kod upala mokraćnih puteva i kamena u bubregu i kao pomoć u lečenju reumatskih tegoba.

Lišće koprive sadrži puno hlorofila, organskih kiselina i 10 posto mineralnih soli s dosta kalcijuma, kalijuma, fosfora i gvožđa. Za koprivu se često u literaturi kaže da je sredstvo za čišćenje krvi jer deluje na način da podstiče izmenu materije pa sami tim i uklanjanje štetnih materija što ide ruku pod ruku s procesom mršavljenja. Nema dokazanih štetnih delovanja, a jedine zabeležene nuspojave su lakše želudačano crevne tegobe. Takođe valja napomenuti da se ne preporučuje osobama koje uzimaju lekove za razređivanje krvi , jer može ulaziti u interakciju s njima.

Kopriva ima dugu tradiciju u otklanjanju brojnih tegoba
Kopriva ima dugu tradiciju u otklanjanju brojnih tegoba foto: Profimedia

Lotus čaj

Biljka lotus (Nelumbo nucifera) je višegodišnja vodena biljka slična američkom lopoču (water lily) i poznato je lekovito sredstvo kineske i indijske tradicionalne medicine.

Značajan deo hemijskog sastava ove biljke čine polifenoli koji blagotvorno deluju na zdravlje. Koristi se kao sredstvo za snižavanje krvnog pritiska i kao anti-age namirnica, a nedavna istraživanja su zabeležila i njegov uticaj na telesnu masu. Istraživanje objavljeno 2010. godine u časopisu Nutrition and Metabolism pokazalo je da ekstrakt biljke lotus značajno smanjuje akumulaciju triglicerida u masno tkivo, a povećava razgradnju masnih naslaga.

Isto istraživanje je zabeležilo kako se učinak ekstrakta biljke lotus povećava u kombinaciji s l-karnitinom. Iako je ovo istraživanje obavljeno na kulturi ćelija, a ne na ispitanicima, biljka lotus svakako dokazuje da ima veliki potencijal kao pomoć pri mršavljenju.

Čaj je samo jedna karika u mršavljenju

Ispijanje čajeva koji "tope masne naslage" svakako može pomoći u postizanju i održanju vitke linije, ali ne može da napravi čuda. Ukoliko se ne promene loše životne navike, samom konzumacijom čajeva nećete puno postići. Stoga je najbolje, uz ispijanje čaja, pripaziti na ishranu i kretati se jer ćete samo tako stići do željenih rezultata.

Pored čajeva morate posvetiti vreme i fizičkoj aktivnosti, samo će na taj način rezultati biti dobri
Pored čajeva morate posvetiti vreme i fizičkoj aktivnosti, samo će na taj način rezultati biti dobri foto: Profimedia

Oolong čaj

Oolong čaj je polufermentirani čaj na granici između crnog i zelenog, ponekad referiran kao "aromatični neprijatelj masnoća" jer učinkovito smanjuje stvaranje masnih naslaga i potiče mršavljenje.

Poput zelenog čaja obiluje polifenolima koji povećavaju potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane.

Time smanjuju pretvorbu energije iz hrane u masno tkivo, što su potvrdili i japanski znanstvenici koji su otkrili da ispijanje oolong čaja 15-ak minuta prije obroka bogatog ugljikohidrata smanjuje skladištenje suvišnih kalorija u masne stanice.

Dvije šalice dnevno, kolika je preporučena doza ovog aromatičnog čaja koji okusom i mirisom asocira na cvijeće i voće, dovoljno ti je da ubrzaš metabolizam i suprotstaviš se suvišnim kilogramima.

Čaj od hibiskusa

Hibiskus je jedan od najlepših cvetova tropskih zemalja. Prepoznatljive crvene boje i kiselkaste arome, poseduje blagotvorna svojstva koja se cene već vekovima. Jedno od njih je i pomoć u regulaciji telesne mase.

Naime, hibiskus je važan izvor vitamina C i flavonoida koji pomažu pri detoksikaciji organizma. Hibiskus je ujedno i diuretik pa smanjuje osećaj nadutosti.

Čaj od hibiskusa ujedno obiluje materijama koje inhibiraju enzime čija je uloga apsorpcija masti i ugljenih hidrata. Poznato je da inhibira proizvodnju amilaze – enzima koji razgrađuje skrob i druge složene ugljene hidrate. Takođe, sadrži fazeolamin koji inhibira metabolizam masti. Posledica je smanjena apsorpcija šećera i masti što doprinosi vitkoj liniji.

Kako bi osigurali pozitivne učinke čaja od hibiskusa, uživajte u njegovoj intenzivnoj aromi 1 do 2 puta dnevno.

BONUS VIDEO: DRAMA NA KUPANJU! Majka otišla da nahrani bebu, a starije dete preskočilo u veliki bazen i POČELO DA SE DAVI! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Miss7zdrava.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.