AKO OVAKO PERETE SUDOVE, PRAVITE VELIKU GREŠKU: 4 koraka koje MORATE pratiti, inače ćete napraviti PROBLEM!
neke greške prilikom pranja sudova mnogi prave, Foto: Profimedia

PAZITE!

AKO OVAKO PERETE SUDOVE, PRAVITE VELIKU GREŠKU: 4 koraka koje MORATE pratiti, inače ćete napraviti PROBLEM!

Enzimi u deterdžentu, objašnjavaju naučnici, osmišljeni su da se pričvrste na čestice hrane. Bez hrane, enzimi nemaju ništa na šta će se zakačiti

Objavljeno: 23.01.2019. 15:30h
  • 20

Isprati ili ne isprati? To je pitanje!”, kaže Karolin Forte, direktor Laboratorije za čišćenje u “Good Housekeeping Institutu”. “A odgovor je da se ne ispira!“

Pre nego što opereš tanjire, činije i posuđe, uvek bi trebalo da skloniš sa njih ostatke hrane, ali to je jedini korak koji tvoja mašina za sudove ne može podneti. Evo zašto ne treba ići do sudopere i ispirati svaki komad posuđa pre stavljanja u mašinu:

1. Posuđe treba biti prljavo kako bi deterdžent za pranje posuđa obavilo svoj posao. Kreatori deterdženta za pranje posuđa odvraćaju kupce od predpranja ili ispiranja posuđa, jer zapravo to onemogućava rad mašine. Enzimi u deterdžentu, objašnjavaju naučnici, osmišljeni su da se pričvrste na čestice hrane. Bez hrane, enzimi nemaju ništa na šta će se zakačiti.

Drugim rečima, tvoj dragoceni deterdžent može nestati, ako na posuđu nije bilo ničega.

2. Posuđe neće biti ništa čistije ako ga ispereš ili ručno opereš pre stavljanja u mašinu. Današnje novonastale mašine su pametnije od onih koje je imala tvoja mama. Imaju naprednu tehnologiju prskanja i senzore koji otkrivaju koliko je prljavo posuđe, kažu stručnjaci. Istraživanja pokazuju da dodatni napori za ispiranje ne pomažu da posuđe bude čistije. Ono što je ključno za dobre rezultate je sredstvo za pranje posuđa. Bilo da se radi o tableti ili pak gelu, obrati pažnju da koristiš kvalitetne proizvode.

3. Pred-ispiranje u sudoperi (i ručno pranje posuđa) ozbiljno troši vodu i energiju. Potrošiš i do 20.000 litara vode godišnje ako insistiraš na pred-ispiranju, rezultat je jednog istraživanja. A današnje energetski učinkovite mašine za pranje posuđa troše 18-20 litara vode po punjenju. Jedino kad možeš prethodno isprati posuđe je u slučaju kad nećeš odmah uključiti mašuinu za sudove (ostavljanje prljavog posuđa može privući razna neželjena bića). Ali, čak i tada treba dopustiti mašini sav „težak posao“.

4. To je nepotrebno trošenje vremena - posebno kad ima toliko puno toga da se radi. Znamo, mama te je učila da ispereš posuđe, a stare navike teško umiru. Ali, ispiranje ili predpranje su navike kojih ćeš se lako odreći. Korištćenje moderne mašine za sudove - umesto ručnog pranja - može ti uštedeti 230 sati godišnje - gotovo 10 dana! Zato ti je naša preporuka da pranje posuđa prepustiš svom omiljenom “Isprati ili ne isprati? To je pitanje!”, kaže Karolin Forte, direktor Laboratorije za čišćenje u “Good Housekeeping Institutu”. “A odgovor je da se ne ispira “, a ti za to vreme uživaj u stvarima koje te vesele.

BONUS VIDEO: ULUBLJENA VAM JE HAUBA? NIŠTA ŠTO DILDO NE MOŽE DA POPRAVI! Evo i dokaza! (VIDEO)

(Espreso.rs/Miss7.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media