NAJDEPRESIVNIJI DAN OVE GODINE: Danas se osećate naročito bezvoljno? Postoji tačan razlog zašto!
Evo zbog čega ste danas posebno bezvoljni, Foto: Shutterstock

Plavi ponedeljak

NAJDEPRESIVNIJI DAN OVE GODINE: Danas se osećate naročito bezvoljno? Postoji tačan razlog zašto!

Mrak pada pre nego što odete sa posla, leto je dalje nego ikad, praznici su iza nas a vaše novogodišnje odluke da se zdravo hranite i ostavite alkohol su pale u vodu već prošlog vikenda - ali zašto je baš ovaj ponedeljak najgori u godini?

Objavljeno:

U svetu se današnji ponedeljak 21. januara smatra najdepresivnijim danom u godini. Drugačije poznat kao "plavi ponedeljak" (blue Monday), treći ponedeljak januara svake godine je odabran kao dan bezvoljnosti i lošeg raspoloženja.

Da li se i vi danas osećate slično? Izgleda da postoji tačan razlog zašto. Psiholog Klif Arnal je 2005. uspostavio teoriju baziranu na preciznoj "računici" koja u obzir uzima nekoliko faktora - hladno vreme, kratki dani, završetak praznika, vraćanje na posao, računi i dugovi, nedostatak motivacije i činjenica da su nam novogodišnje odluke već pale u vodu.

Stoga je "plavi ponedeljak" dan kada nemate energije da ustanete za posao, ni želju da se vidite sa prijateljima, po mišljenju Klifa Arnala. Sa druge strane, ima psihologa koji tvrde da je ovaj period godine generalno pogodan za sezonski afektivni poremećaj ili zimsku depresiju, kao i da je besmisleno izdvojiti jedan dan kao najtužniji. Ipak, Arnal tvrdi da njegova formula pokazuje da je baš treći ponedeljak januara izrazito depresivan.

Međutim, mnogi smatraju da je "plavi ponedeljak" ništa drugo do marketinškog i PR trika. Ideja je da smo danas najdepresivniji i preosetljivi, stoga i podložni uticaju reklama. Kompanije širom sveta danas nude promocije i specijalne ponude za razveseljivanje poboljšanje raspoloženja - od kozmetičkih tretmana do posebnih popusta u teretani i na planove za zdravu ishranu.

Kao svetski poznat najdepresivniji dan, možda nam je lakše da opravdamo naša trenutna nezadovoljstva tako što ćemo krivicu svaliti na spoljne faktore - a samim tim opravdamo i čašćavanje u kozmetičkom salonu ili šoping dok popusti traju.

BONUS VIDEO:

(espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.