DUHOVNI UČITELJ OTKRIVA: Filozofija pozitivnog razmišljanja više škodi čoveku nego što mu koristi
Ošo, Foto: Youtube printscreen

razbijanje mita

DUHOVNI UČITELJ OTKRIVA: Filozofija pozitivnog razmišljanja više škodi čoveku nego što mu koristi

Jako je štetno za vaše dobro da susprežete emocije, posebno one negativne

Objavljeno:

Sigurno su vam već rogovi nikli od saveta da morate razmišljati pozitivno da biste rešili neki problem koji imate ili da biste postigli životne ciljeve.

Ljudi baš vole da daju taj beskorisni savet koji često argumentuju još glupljim primerima o ljudima koji su bili na ivici, pravi nesrećnici jezivih sudbina i uz samo malo autosugestije i pozitivnih misli su došli na vrh. Kontroverzni Ošo, najpoznatiji i najprovokativni duhovni učitelj dvadesetog veka, čija učenja se šire celim svetom čak i danas, 27 godina pošto je umro. Osho je govorio da je filozofija "pozitivnog razmišljanja" prevara i da više škodi čoveku nego što mu koristi. Zašto?

- Kada pokušaš da nateraš sebe da misliš pozitivno kada to u stvari ne osećaš, radiš protiv sebe. Nisi iskren sam sa sobom. To je poricanje onoga što imaš pred sobom, i radi o prikrivenoj samoobmani....samo mediokritete to privlači... Pozitivno razmišljanje ti ne pomaže da vidiš i suočiš se sa realnošću. Zapravo ono šalje poruku da ignorišeš činjenice, da ne gledaš na mračnu stranu. Tako ne gledaš tamo i šta se dešava? Da li nestaje? Ne. Još je tamo, a sve što radiš je da od sebe praviš budalu. Postoji svetlost, tu je i dan, ali noć se neće pretvoriti u svetlost samo zato što ti voliš tako da zamišljaš. Negativne stvari su podjednako deo života kao i pozitivne, i obe stvaraju ravnotežu koja nam treba - rekao je Ošo. Ako se fokusirate na njegove reči, biće vam jasno da se ne radi o tome da treba razmišljati negativno.

-Obe filozofije su zasnovane na ignorisanju realnosti i potiskivanju emocija. Obe filozofije gube iz vida činjenicu da život nije sav samo pozitivan ili negativan, već kombinacija ta dva i mi to treba da prepoznamo. Kompletna laž je manje opasna od poluistine, jer će brzo postati očigledna svakome. Poluistine su teže da se otkriju, pa su zato veća pretnja, a vi ćete provesti mnogo vremena verujući u njih. Negativne ideje u vašoj glavi moraju biti puštene, a ne zatvorene. Jako je štetno za vaše dobro da susprežete emocije, posebno one negativne. Zdravo izražavanje je proces i ništa ne treba da ostane zarobljeno unutra. Vaša svest može biti sva pozitivna ili negativna. To je svest u svojoj najčistijoj i najobjektivnijoj formi. Najbolji život se živi kroz čistu svest.

Glupa verovanja i filozofije završavaju akumulirane u vašoj podsvesti i tada više nisi realan sam sa sobom. Pričaš o ljubavi i blaženstvu, a toliko toga si zatvorio u sebi, pa si napravio pakao u svom biću. Nema ljubavi ni blaženstva u tvom životu. Obmanjivanje drugih i sebe, čak i ako to uspešno radiš - nije nikakav uspeh. To je samo recept za protraćen život. Zato je pozitivno razmišljanje filozofija mediokriteta i licemerja. Ne možeš na duge staze biti srećan ako pevaš kada si tužan. Možeš da pokušaš i zapevaš, i možda ti i uspe ali zapamti, sve što si zatrpao je u tebi i jednog dana će izaći kroz gnev. Pevanje dok si tužan ili ljut je apsolutno besmisleno, jer to nije stanje u kom si bio. Nisi bio u sadašnjem trenutku i nisi ga osetio - zaključio je Ošo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Noizz.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.