Srpski kuvari osvajaju svet: A Nenad je dobio nagradu za najurednijeg! (FOTO)

PREKO TRNJA DO ZVEZDA

Srpski kuvari osvajaju svet: A Nenad je dobio nagradu za najurednijeg! (FOTO)

Put je Nenada Milinčića vodio od prestonice Švedske Stokholma, do ostrva Gotland u Baltičkom moru. Pokupio je brojne, on je ‚‚čarobnjak iz Srbije"
Objavljeno: 14:20h

Srpski kuvari polako, ali sigurno osvajaju Švedsku. Nema ozbiljnijeg ugostiteljskog objekta u zemlji na severu Evrope u čijoj kuhinji ne radi i neki ‚‚čarobnjak iz Srbije", kako Šveđani nazivaju naše majstore varjače i roštilja. 10 najpopularnijih kuvara na svetu: Ovo su njihovi omiljeni recepti! (FOTO) (GIF) (VIDEO) Takav slučaj je i s Beograđaninom Nenadom Milinčićem koji ima 36 godina, kuvarom koji je proglašen za najboljeg na ostrvu Gotland. Nenadu je takođe pripala titula i "najurednijeg kuvara", i to od strane gostiju nekoliko restorana što se u Švedskoj neobično ceni. 20 ukusnih jela za koje vam je potrebno samo 20 minuta (RECEPT) (VIDEO) - U Švedskoj sam od 2006. godine. Po završetku ugostiteljske škole u Jug Bogdanovoj ulici oprobao sam se kao kuvar u nekoliko eminentnih beogradskih restorana. Radio sam u Kolarcu, Suncu, Mažestiku... Dobio sam mnogobrojne pohvale za svoj rad, a kao šlag na tortu došla je u ponuda iz Švedske. Brzo sam je prihvatio - kaže Nenad.

Privatna arhiva
- Po dolasku u Švedsku dobio sam priliku da se dokazujem u restoranima Babilon i Big brother. Ubrzo, preselio sam se na drugi kraj zemlje i zaposlio se kao glavni kuvar najpre u Trosenu, pa u Basilici. Svuda gde sam radio pokušavao sam da jelima dam svoj lični pečat, da Šveđanima uz ukusne i kvalitetne obroke serviram i malo našeg srpskog šmeka. Nebrojeno puta su gosti restorana želeli da me upoznaju, fotografišu se sa mnom i uvek uz pitanje, šta sam to stavio i uradio s jelom, pa je tako dobro i drugačuje u odnosu na isti obrok u nekom drugom restoranu. Uvek i svuda ponavljam da veliki majstori nikada ne odaju svoje male tajne... Neobično im je to kako jedan kuvar iz Srbije moze da spremi lokalna jela bolje od njihovih kuvara." dodaje Nenad. Kakva je razlika između srpske i švedske kuhinje? - Pa, kod nas je osnova većine jela meso, dok je kod Šveđana riba prioritetna. Mi često jedemo ‚‚na kašiku", dok oni insistiraju na salatama i raznim sosovima. U početku mi je bilo teže da se adaptiram ali sam imao sreće da su me kolege Šveđani dobro prihvatili i vrlo brzo sam se uklopio. Uz to naučio sam i jezik i sve je bilo još bolje. Kao posledica takve saradnje i mog dodatnog angažmana došle su i nagrade koje mi izuzetno prijaju‚‚ kaže Nenad Milinčić.
Privatna arhiva
Kako u Švedskoj živi zanatlija koji je došao iz Srbije? - Kao po onoj čuvenoj replici iz Dragojevićevog filma: "Hladno, ali standard...". Mora da se radi puno, ali satisfakcija dođe u vidu plate na kraju meseca. Teško je dobiti priliku da živiš i radiš u toj zemlji, ali ako to uspeš, mogućnosti su ti neograničene. Naravno, treba platiti smeštaj, hranu, prevoz i još miliion sitnica. Ima puno troškova, ali može da se zaradi. Dobro prolaze sve zanatlije. A o nekim ozbiljnijim poslovima u IT oblasti, građevinarstvu ili bankarstvu da i ne govorim. Kakvi su na vam planovi u narednom periodu? - Pokušaću da otvori svoj restoran u Švedskoj. Ideja mi je da na jednom mestu spojim švedsku i srpsku kuhinju, švedska i srpska jela. Koliko je to moguće. Cilj mi je da Šveđani osete jedinstveni ukus naših jela uz dodatak njihovih začina i namirnica. Nadam se da ću uspeti da realizujem ideju - kaže na kraju Nenad. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.