NA RAČUNIMA IZ PRODAVNICE NALAZI SE VEOMA OPASNA HEMIKALIJA! Jednu stvar sa njima NIKAKO NE SMETE DA RADITE!
Svi račune često imamo u rukama, Foto: Profimedija

vodite računa

NA RAČUNIMA IZ PRODAVNICE NALAZI SE VEOMA OPASNA HEMIKALIJA! Jednu stvar sa njima NIKAKO NE SMETE DA RADITE!

BPA se dodaje papiru dabi ono što napišu potamnelo bez upotrebe mastila

Objavljeno:

Stručnjaci sa Univerziteta u Grenadi u Španiji upozoravaju da većina računa i drugih potvrda o kupovini koje dobijemo od trgovaca u sebi sadrži opasnu hemikaliju koja ometa proizvodnju hormona u telu i povezuje se s mnogim bolestima.

Računi i druge potvrde koje dobivamo u prodavnicama, a na kojima slova i brojevi s vremenom blede, odštampane su na termalnom papiru koji često sadrži BPA (Bisfenol A), hemikaliju koja se povezuje sa neplodnošću, autizmom, gojaznošću, dijabetesom, preuranjenim početkom puberteta...

BPA se dodaje takvom papiru da bi ono što napišu potamnelo bez upotrebe mastila - kao razvijač boje da bi se prikazao otisak.

- Trebalo bi izbegavati stavljanje takvih potvrda u torbe, novčanike ili automobile. One lako mogu doći u dodir s hranom, a to treba izbegavati. Lako je prepoznati takav papir po tome što nakon nekog vremena nestane ono što je napisano. Vrlo često ćete pronaći fini beli prah koji se lepi za prste kada takav papir nakon nekog vremena izvadite iz torbice - kaže profesor Nikola Olea sa Univerziteta u Grenadi koji je vodilo međunarodni tim stručnjaka u analizi 112 računa štampanih na termalnom papiru iz Brazila, Španije i Francuske.

Više od 90 odsto potvrda iz Brazila i Španije u sebi je sadržavalo BPA, a polovina onih iz Francuske, prenosi Daily Mail.

Stručnjaci Evropske agencije za hemikalije ECHA kažu da se BPA upotrebljava u širokom rasponu potrošačkih proizvoda, ne samo na računima u prodavnicama.

- BPA se može naći u mnogim svakodnevnim proizvodima široke potrošnje, kao što su ponovo upotrebljivi plastični pribor za jelo i plastične boce, sportska oprema, CD-ovi i DVD-ovi. Epoksidne smole koje sadrže BPA koriste se za premazivanje unutrašnjosti vodovodnih cevi i limenki za hranu i piće kako bi se produžio njihov rok trajanja i izbegao ukus metala u hrani ili piću. BPA se takođe upotrebljava, na primer, kao razvijač boje u termalnom papiru kako bi se prikazao otisak. Može se naći u računima u prodavnicama i kartama za javni prevoz i kartama za parking - pojašnjavaju u Evropskoj agenciji za hemikalije ECHA.

Kažu da se BPA na tržištu nalazi od 1960-ih godina i da pokušavaju da smanje njegovu upotrebu.

- Zbog svojih štetnih svojstava bisfenol A je već ograničen u nekoliko proizvoda u Evropskoj uniji. U Evropskoj uniji bisfenol A je razvrstan u materije koje imaju toksične učinke na našu sposobnost reprodukcije - pojasnili su i najavili zabranu upotrebe BPA u termalnom papiru.

- U Evropskoj uniji upotreba bisfenola A u termalnom papiru ograničena je od 2016. Zabrana se počinje primenjivati 2020. Time je kompanijama dato dovoljno vremena da ga isključe i pronađu sigurniju alternativu. Kao rezultat, proizvođači papira moraće da zamene bisfenol A drugim razvijačima boje. Očekuje se da će ograničenje upotrebe bisfenola A u termalnom papiru doneti mnoge dobrobiti radnicima koji svakodnevno rade s proizvodima koji sadrže termalni papir, kao što su trgovci i prodavci karata - dodali su.

- Trenutno je u EU-u na snazi ograničenje dopuštene količine bisfenola A koja se otpušta iz igračaka za decu do tri godine i iz svih dečjih igračaka namenjenih za stavljanje u usta. Ta je granica određena kako bi se osiguralo da su igračke neškodljive i da deca nisu izložena štetnim nivoima- napominju u Evropskoj agenciji za hemikalije.

- Od 2011. u celoj Evropskoj uniji zabranjena je upotreba bisfenola A u bočicama za hranjenje odojčadi. U Evropskoj uniji bisfenol A se može upotrijebiti u materijalima koji su u dodiru s hranom, ali određena je maksimalna dopuštena količina bisfenola A koja se otpušta iz materijala - dodali su.

Kakav uticaj ova hemikalija može da ima na zdravlje, naslućuje se iz studije Škole javnog zdravlja Univerziteta u Mičigenu. Tamošnji stručnjaci napravili su eksperiment na miševima. Ženkama koje su očekivale mladunce davali su tri BPA, a davali su im ga i tokom dojenja. Skoro kod trećine njih razvili su se tumori na jetri ili pretkancerogene lezije.

- Što je doza bila veća, rasla je i verovatnoća od razvoja tumora. Miševi čije su majke bile pod najvećom dozom BPA od 50 mg/kg, imali su sedam puta veću šansu da će oboleti od potomaka onih kojima ovu hemikaliju nismo davali - rekla je Karen Vajnhaus koja je učestvovala u istraživanju i na tu temu napisala rad objavljen na Environmental Health Perspectives.

Dodala je kako je ipak potrebno više istraživanja da bi se sa sigurnošću moglo ustanoviti kako BPA utiče na ljudsko zdravlje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.