SRPKINJE, ŠTA ČEKATE? Ovaj čovek ima 70 MILIJARDI DOLARA i ponovo je SINGL! (VIDEO)
Džef Beozos, osnivač Amazona, Foto: Profimedia, Espreso ilustracija

KO JE ON?

SRPKINJE, ŠTA ČEKATE? Ovaj čovek ima 70 MILIJARDI DOLARA i ponovo je SINGL! (VIDEO)

Milijarde koje danas poseduje, stvorio je sam

Objavljeno: 15:50h

Nakon što je 9. januara osnivač Amazona Džef Bezos, na svom Tviteru objavio da su on i njegova supruga MekKenzi Bezos odlučili da se razvedu nakon 25 godina braka, u svetu se najveća prašina digla oko podele imovine, ali i razloga zbog koga je ovaj brak propao nakon toliko godina.

Iako je Džef u svom postu objasnio da bi on i njegova supruga uradili sve isto i da su znali da će se razvesti nakon 25 godina , kao i da će posle svega ostati porodica i prijatelji, svetski mediji bruje o nekadašnjoj voditeljki Loren Sančez, kao potencijalnom krivcu za krah braka Bezosa.

Međutim, za ovu priču, ona i nije toliko bitna. Iako ne možemo da poreknemo da za svoje godine izgleda odlično!

Da se vratimo na glavnog aktera ove priče, Džefa Bezosa. Ko je on i kako je postao najbogatiji čovek na svetu?

Džefri Preston Bezos je rođen 12. januara 1964. godine, u Albakerkiju, u Američkoj državi Nju Meksiko , kao sin Džeklin i Teda Jorgensena. Džeklin je imala samo 17 godina kada je postala majka i još uvek je išla u srednju školu. Njen brak sa Jorgensenom nije dugo potrajao, pa su se razveli posle manje od godinu dana zajedničkog života. Prezime Bezos, Džef je nasledio od svoh očuha Migela Majka Bezosa, za koga se njegova majka udala 1968. godine. Posle venčanja, porodica Bezos, preselila se u Hjuston u Teksasu.

Obrazovanje

Od ranog detinjstva Džef Bezos pokazivao je veliko interesovanje za nauku i tehnologiju. Kroz osnovno, srednješkolsko, a potom i fakultetsko obrazovanje bio je briljantan.

Osnovnu školu je pohađao u River Oaksu u Hjustonu od četvrtog do šestog razreda. Srednju školu je završio u Majamiju kao đak generacije. Potom je na Univerzitetu Prinston upisao studije elektrotehnike i računarske nauke. Diplomirao je 1986. godine.

Karijera

Po završetku studija, Bezos je svoju karijeru započeo na Wall Sreet-u, u svetu informatičke tehnologije. Bio je to dobar i siguran posao, sa velikom platom. Brinuo se za računarski sistem banaka i investitorskih firmi.

Međutim, osetio je koliko napreduje internet kao i koje su sve njegove mogućnosti. Odlučio je da se sa suprugom Mekkenzi odseli iz Njujoruka u Sijetl i započne nešto u tom pravcu. Tako je nastala kompanija Amazon.com čiji početak je vezan za prodaju knjiga na internetu. Kasnije se proširila na široku ponudu proizvoda i usluga, a danas je najveća internet kompanija onlajn, kao i najveći svetski lider u pružanju usluga vezanih za serversku infrastrukturu, kroz njihov program „Amazon Web Services.

Zanimljiva je priča o pakovanju knjiga, za koju analitičari lika i dela Džefa Bezosa, kažu da oslikava kompletnu njegovu poslovnu filozofiju. Naime, na samom početku rada Amazona, jedna korisnica, starija gospođa, koja je naručivala knjige na ovaj način, pisala je Bezosu. Rekla mu je da je zadovoljna Amazonom, ali da knjige previše čvrsto pakuju za transport i ona ih sama ne može otvoriti. Zbog toga joj uvek drugi pomažu kako bi otpakovala porudžbinu. Bezos je odmah okupio svoje zaposlene, izneo problem i tražio da dizajniraju novo pakovanje, koje će moći lakše da se otvori, a sa druge strane opet će garantovati da se knjige pri pošiljci ne oštete. Tako su ovaj problem rešili. To je samo jedan u moru primera kako je Bezos pratio potrebe svojih potrošača i zbog čega je uspeo da izgradi carstvo kojem niko drugi nije mogao da parira.

2000. godine Bezos je osnovao Blu Oridžin, startap (start up) kompaniju za svemirske letove ljudi, delom zbog njegove fascinacije svemirskim putovanjima, uključujući zainteresovanost za razvijanje „svemirskih hotela, zabavnih parkova, kolonija i malih gradova za 2 do 3 miliona ljudi koji orbitiraju oko Zemlje.“ Kompanija je držana u tajnosti nekoliko godina, a javnosti je postala poznata 2006. godine kada je kupila veliki deo zemlje u zapadnom Teksasu za postrojenje za lansiranje i testiranje. Džef Bezos je u avgustu 2013. godine najavio da kupuje „Vašington Post“ (The Washington Post) za 250 miliona dolara u gotovini. To se i desilo već u oktobru iste godine. Bezos je preuzeo vlasništvo nad ovim medijskim gigantom.

Zanimljivo je i to da je Džef Bezos bio jedan od prvih akcionara u Guglu. Uložio je 250 000 dolara 1998. godine, da bi ta investicija danas donela vrednost od čak 3,1 milijardu dolara. Takođe, uložio je u jednu istraživačku firmu koja se bavi izučavanjem kako zaustaviti ili usporiti proces starenja.

Filantropija

U julu 2012. godine Bezos i njegova žena donirali su 2,5 miliona dolara za podršku referendumu o istospolnim brakovima, koji je i prošao u Vašingtonu. Neprofitni projekti koje je Bezos finasirao su i Centar za inovacije u Muzeju istorije i industrije u Sijetlu sa 10 milona dolara, Centar za dinamiku neuronskih kola u Institutu pri univerzitetu Prinston sa 15 miliona dolara. Takođe, osnovao je i "Bezos Famili Foundation", odnosno, humanitarnu edukativnu fondaciju. Fondacija se finansira iz fondova Bezosovih roditelja, koje imaju u Amazonu kao rani investitori ovog preduzeća. Fondacija je u 2009. godini izdvojila 10, a u 2010. godini 20 miliona dolara za istraživanje raka. Takođe, Bezos je donirao 800.000 dolara kompaniji Vorldrider koju je osnovao njegov bivši radnik iz Amazona.

Imovina

Zanimljivo je da je Džef svu svoju imovinu sam zaradio, te da u detinjstvu nije imao skoro ništa. Velika podrška bila mu je uskoro bivša supruga MekKenzi, u prvoj godini nakon osnivanja Amazona vodila računovodstvo za kompaniju.

Danas, par koji će se uskoro razvesti, ima najmanje pet kuća širom zemlje, a jedna od njih prostire se na čak 20.600 kvadratnih metara zemlje i ima pet spavaćih soba i pet kupatila. Bezosi pored pet raskošnih vila na ekskluzivnim lokacijama, poseduju i zemljišne posede u Teksasu, a od 2016. godine i bivši Muzej tekstila u Vašingtonu, izgrađen 1912. godine i koji se prostire na 27.000 kvadratnih metara. U njegovu imovinu spadaju i ugledne novine "Vašington post", koje je Džef otkupio u avgustu 2013. godine.

A šta će mu sve od toga nakon razvoda ostati? To ćemo tek videti!

BONUS VIDEO: Party sezona još nije gotova: Ovako će vas zapaziti na dočeku Srpske nove godine!

(Espreso.co.rs/Biografija.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.