NAUKA POTVRDILA: Rad pre 10 ujutro nije dobar za ljudsko zdravlje
Jutarnje smene su štetne po zdravlje, Foto: Pixabay

DOBRE VESTI?

NAUKA POTVRDILA: Rad pre 10 ujutro nije dobar za ljudsko zdravlje

Ne možemo promeniti naš biološki ritam!

Objavljeno:

Dr Pol Keli, vodeći naučnik na univerzitetu Oksford, potvrdio je ono što svi koji rade, studiraju ili idu u školu u jutarnjoj smeni oSećaju na vlastitoj koži — rad pre 10 sati ujutro je mučenje.

Istraživanje koje je sproveo utvrdilo je da teranje na rad pre 10 sati čini radnike iscrpljenima, podložnima stresu i bolesti. Ne možemo promeniti naš biološki ritam. Naime, ljudski biološki ritam mlađih od 55 godina potpuno je neprilagođen standardnoj smeni od 9 do 7 ili od 8 do 16, javlja Men’s Health, prenosi Index.

Nedostatak sna jednako je štetan za ljudsko fizičko i duševno, odnosno emocionalno zdravlje, upozorava dr. Keli. - Vaš život i vaše srce imaju različite uzorke, a vi ih tražite da se pomaknu za dva do tri sata. Ovo je međunarodni problem. Svi pate bez potrebe.

Dr. Pol objašnjava i da se biološki ritam ne može izmeniti navikavanjem organizma:

- Ne možemo promeniti naš 24-satni ritam. Ne možete se naučiti da se dignete u određeno vreme. Vaše telo biće prilagođeno sunčevom svetlu, a vi toga niste svesni, jer njega detektuje hipotalamus, ne očni vid.

Biološki ritam je svojevrsni biološki sat, odnosno genetski programirani ciklus koji reguliše našu moždanu aktivnost, nivo energije, proizvodnju hormona i percepciju vremena, među ostalim.

Naučni tim s Oksforda predvodi projekt Teensleep, koji ima za cilj da uvede početak nastave u školama u 10 ujutro, obrazovati učenike o kvalitetu sna i da meri eventualne pozitivne učinke.

- Fokusiramo se na obrazovanje jer je njega najlakše promeniti - objašnjava dr. Pol. Hampton Court House prva je škola koja je uvela promene. Od ove školske godine, učenici šestog razreda počinju s nastavom u 13.30.

- Zasad dobro ide - komentariše direktor Gaj Holovej koji je uveren da će se pozitivni rezultati videti do kraja godine – i ne samo na ispitima.

BONUS VIDEO: AZURNO PLAVU BOJU IMA SAMO ON! Ovo je mineral koji ne možete lako naći u prirodi, ali njegova posebnost je vidljiva golim okom! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.