PRONAŠLI SMO NAJLAKŠI RECEPT ZA NAJUKUSNIJU SARMU: Potrebno je samo da pratite ove korake!
Sarma je mnogima omiljeno jelo, Foto: Profimedia

OBRADUJTE SVOJE UKUĆANE

PRONAŠLI SMO NAJLAKŠI RECEPT ZA NAJUKUSNIJU SARMU: Potrebno je samo da pratite ove korake!

Sarma je neizostavan deo praznične trpeze

Objavljeno: 05.01.2019. 12:32h
  • 32

Zadebljanja na korenu lista kupusa najbolje je odrezati kako bi se sarma lakše zamotala, a mesa nikad ne sme da bude previše u listu da se sarma ne bi odmotala.

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa
  • glavica kiselog kupusa
  • 100 g slanine,
  • glavica luka,
  • češanj belog luka,
  • 100 g pirinča,
  • kašika mlevene paprike,
  • dve kašičice soli,
  • pola kašike mlevenog bibera,
  • suvo meso s kostima ili 300 g suvih rebarca,
  • 50 g brašna,
  • ulje,
  • koncentrat paradajiza.

 

Sarma
Sarma foto: Profimedia

Priprema:

Na samom početku, odvojite listove kupusa i proverite jesu li dobri za motanje. One, koji su se raspali, stavite sa strane i iskoristite kao podlogu.

Prelijte listove vrućom vodom i ostavite kratko da stoji kako bi kiseli kupus otpustio svoju kiselost. Ako želite da sarme budu nešto kiselije, nemojte ostaviti listove da stoje u vodi predugo. Dovoljno je svega par minuta. Izlijte vodu.

Naseckajte luk,beli luk i slaninu na kockice.

Zadebljanja kupusovog lista podrežite. To se radi zato jer je tako lakše smotati sarmu.

Pirinač stavite u posudu i napunite je hladnom vodom. Prođite prstima kroz pirinač kako bi se oprao. Ponovite postupak sve dok voda u kojoj ste prstima promešali pirinač nije čista. Potom procedite vodu.

Priprema sarme
Priprema sarme foto: Printscreen

Propržite luk na ulju, dodajte naseckani beli luk i potom mešavinu prelijte po mesu koje ste prethodno posolili i pobiberili.

U posudu s mesom stavite ispran pirinač, naseckanu slaninu i kašičicu mlevene paprike pa promešajte. Slaninu ako želite takođe možete kratko propržiti s lukom.

Listove kupusa počnite da punite. List stavite u levi dlan tako da su spoljni delovi lista vama uz dlan.

Uzmite mešavinu mesa i pirinča rukama. Stavite na list i malo poravnajte. Ostavite 2-3 cm lista prazna do vašeg ručnog zgloba. Taj deo lista preklopite preko sredine gde vam stoji meso. Potom prebacite desni deo lista kupusa preko mesa i malo utisnite ispod mesa.

Sarma
Sarma foto: Profimedia

Potom prebacite levu stranu kupusovog lista preko desne strane i vrhove lista koji su ostali na vrhu ugurajte u sarmicu. Vaša prva sarmica je gotova. Na isti način slažite i ostale. Što ih budete više slagali, biće sve lakše.

Lošije listove koje ste ostavili sa strane možete sada iskoristiti kao podlogu za sarmu. Poređajte ih po dnu posude, a ako želite možete ih iseckati na rezanca i na taj način obložiti deo lonca. Ovo se radi kako sarmice ne bi zagorele.

Posložite sarme, dodajte suvo meso, a na vrh stavite još list do dva kiselog kupusa.

 

Sipajte vodu tako da pokriva sarme i stavite da se kuva.

Čim počne da kipi, smanjite vatru i kuvajte dva sata.

Na kraju dodajte zapršku. U tiganju zagrejte veliku kašiku masti, dodajte punu kašiku brašna i mešajte na laganoj vatri. Potom dodajte mlevenu papriku i malo vode pa sve zajedno sipajte u lonac sa sarmom.

Po želji u zapršku možete dodati i koncentrat paradajiza. Pustite da se sarma kuva još 10 minuta.

BONUS VIDEO: KAD JE LEDENA ZIMA, PROBLEMI SU SVUDA ISTI! Ova žena je bila baš na mukama kad je odlučila da očisti oluk! (VIDEO)

(Espreso.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.


Espreso.rs


Adria media