3 RECEPTA ZA BOŽIĆNU ČESNICU: Ovako se pravi najlepša tradicionalna pogača za Božić (RECEPT)
Božićna česnica je neizostavna na prazničnoj trpezi, Foto: Profimedia

ZA SREĆU I BLAGOSTANJE

3 RECEPTA ZA BOŽIĆNU ČESNICU: Ovako se pravi najlepša tradicionalna pogača za Božić (RECEPT)

Neizostavni deo česnice je novčić

Objavljeno: 13:34h

Božićna česnica je neizostavna na prazničnoj trpezi, a pored nje i žito, sveća, vino.

Evo 3 odlična recepta za pripremu tradicionalne pogače:

Tradicionalna božićna česnica

Potrebno vam je:

  • 2 jaja
  • 1 paketić kvasca
  • 1/2 l mleka
  • 1 kg brašna
  • so
  • novčić

Priprema:

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

foto: Printscreen/youtube

Nakon što se testo dobro izmesi, pokrite ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić.

Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju - možete je išarati ubodima male grančice ili samo premazati razmućenim jajetom pre pečenja.

Božićna česnica u obliku srca

Ovaj kolač ne izgleda kao tradicionalna česnica, ali sigurno će biti pravo iznenađenje za najmlađe! Napravite kolač u obliku srca ili kruga, a šupljinu ispunite lešnicima, bademima, čokoladama i bombonama. Tako dekorisana česnica biće pravo praznično iznenađenje! Evo recepta...

Sastojci:

365 g belog brašna

60 g integralnog brašna

1/4 kvasca

1 jaje

125 ml vode

125 ml mleka

1/2 kašičice soli

1 kašika šećera

25 ml ulja

Za dekoraciju:

2 zrna bibera

2 žumanca

Priprema:

Testo: Ugrejati mleko i vodu (da bude mlako) i pomešati. Dodati kvasac, jedno jaje, so, šećer, ulje i brašno. Testo dobro umesiti i ostaviti da odstoji 10 minuta.

Radnu površinu posuti brašnom i izručiti testo na nju. Testo podeliti na pet delova i ostaviti da odstoji 10 minuta.

Prvi deo rastanjiti oklagijom za okrugli kalup (to će biti dno kolača). To testo staviti u podmazan kalup. Od sledeća tri dela napraviti valjke, dužine 1 metar. Uplesti ih i staviti u kalup, tako da čine srce (može se praviti i u obliku kruga). Od preostalog testa napravite valjak dužine 30 cm, a od njega napraviti zemičku u obliku ptice (izvući joj kljun i staviti biber za oči).

Zagrejati rernu na 250 stepeni Celzijusa i kolač premazati sa dva žumanca i staviti da se peče. Isto važi i za zemičku. U rerni u posebnom sudu zajedno sa kolačem peći i zemičku. Vreme pečenja od 20 do 25 minuta. Ispečeni kolač i zemičku spojiti i ukrasiti po želji.

Božićna česnica sa kiselom pavlakom

Sastojci:

1 kg brašna

1/2 l mleka

1 kisela pavlaka

50 g kvasca

1 kašičica žutog šećera (može i običan)

3 kašičice soli

1 jaje

1 zumance za premaz

Testo za ukrašavanje:

100-150 g brašna

malo mlake vode

Priprema:

U dublju posudu sipati brašno i so, promešati, pa napraviti udubljenje na sredini. U udubljenje izmrviti kvasac, sipati po njemu šećer i preliti mlakim mlekom. Kad kvasac nadođe, dodati jaje i kiselu pavlaku i umesiti testo. Ostaviti testo u vangli na toplom da nadođe. Za to vreme praviti ukrase tako što pomešamo brašno sa malo mlake vode da dobijemo tvrdo testo, pa pravimo oblike.

U nadošlo testo stavite novčić, dren i kukuruz, pa ga stavite u okruglu šerpu i ostavimo da opet malo nadođe. Kad je nadošla, premažemo žumancem, poređamo ukrase i stavimo da se peče 40 min na 180 stepeni. Nakon 10 min pečenja prekrijemo je papirom za pečenje da ne potamni puno. Pečeni kolač uviti u pamucni stolnjak ili veliku krpu i ostaviti da se ohladi.

BONUS VIDEO: KAD JE LEDENA ZIMA, PROBLEMI SU SVUDA ISTI! Ova žena je bila baš na mukama kad je odlučila da očisti oluk! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.