KAKO DA VAM RAČUN ZA GREJANJE BUDE ŠTO MANJI? Uz ove korisne trikove ćete ugrejati prostorije i uštedeti!
Ugrejte se pomoću ovih trikova, Foto: Shutterstock

ovo niste znali

KAKO DA VAM RAČUN ZA GREJANJE BUDE ŠTO MANJI? Uz ove korisne trikove ćete ugrejati prostorije i uštedeti!

Saznajte kako da vam bude toplije

Objavljeno:

Donosimo vam ideje kako da bolje zagrejete vaš dom.

Trik s aluminijumskom folijom

Da izbegnete gubitak topline iz radijatora koji su pričvršćeni na spoljne zidove, stavite aluminijsku foliju na zadnji deo radijatora.

- Aluminijumska folija zaustavlja toplinu da se sedinjuje s hladnim spoljnim zidom pa preusmerava topli vazduh prema centru prostorije. Za ovaj trik dovoljna vam je obična kuhinjska aluminijumska folija - objašnjava Sofi Neuberg, aktivista udruženja 'Prijatelji Zemlje'.

2. Pustite jutarnju svetlost da vas obasja

Ujutro otvorite zavese i pustite u svoje stanove i kuće svu jutarnju toplinu i svetlost, koja će ostati 'zarobljena' prozorima, piše MSN.

3. Uložite u tople tepihe

Osim dodavanja glamura u vašu kuću, tepisi i otirači mogu sprečiti skupljanje hladnog vazduha u prostoriji. Ako nemate dobru podnu izolaciju, čak 10 posto plaćenog toplog vazduha može se upiti u hladne podove, piše National Energy Foundation (NEF). Tepisi deluju kao veliki izolatori, a zahvaljujući njima i stopala ostaju topla.

4. Zavese- što deblje to toplije

Zatvorite zavese po kući prije odlaska na spavanje. Po noći većina ljudi smanjuje grijanje, a zatvorene zavjese će spriječiti odljev toplog zraka kroz prozore.

5. Prekrijte zidove

Gubitak topline se može sprečiti ako spoljine zidove prekrijete slikama, fotografijama i ogledalima. Čak i debeli poster može dodati sloj izolacije, povećavajući temperaturu unutar stana jer sprečava hladnim zidovima da upijaju topli vazduh.

6. Prostorije koje ne koristite

Hodnici, ostave i spavaće sobe koje ne koristite ne treba grejati. U tim prostorijama isključite grejanje i zatvorite vrata.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.