NOVOGODIŠNJA ČAROLIJA NA TANJIRU: 5 predloga za najsavršeniji dezert kojim ćete oduševiti ukućane (FOTO) (RECEPT)
Predlozi Aleksandre sa profila "aleks_books_and_cooks", Foto: Printscreen/Instagram/aleks_books_and_cooks

NJAM, NJAM!

NOVOGODIŠNJA ČAROLIJA NA TANJIRU: 5 predloga za najsavršeniji dezert kojim ćete oduševiti ukućane (FOTO) (RECEPT)

Aleksandra, na čijem Instagram profilu "aleks_books_and_cooks" možete pronaći najrazličitije slane i slatke recepte, pomogla nam je i odabrala nekoliko savršenih predloga za novogodišnje dezerte

Objavljeno: 02.01.2019. 13:52h
  • 93

Pripremanje novogodišnje trpeze ne može da prođe bez ukusnih torti i kolača. Nema ništa lepše, nego kada 1. januara nove godine, uz prvu jutarnju kafu, uživate u čarobnim ukusima čokolade, vanile, kokosa, voća...

Aleksandra, na čijem Instagram profilu "aleks_books_and_cooks" možete pronaći najrazličitije slane i slatke recepte, pomogla nam je i odabrala nekoliko savršenih predloga za novogodišnje dezerte. Bila je ljubazna, pa je za sve naše čitaoce dala detaljna uputstva o pripremi istih.

Ovo su njeni predlozi:

1.  Nutela čizkejk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on

Recept: 

Kora:

  • 250gr toto keksa ili neki drugi po vašem izboru,
  • 50gr petit bera,
  • 100gr otopljenog margarina,
  • 2 kašike mleka.

Izmiksati keks,dodati margarin i mleko.Izmešati rukama i utabati u kalup.

Fil:

  • 250ml slatke pavlake,
  • 200gr kisele pavlake,
  • 400gr milerama,
  • 100gr šećera u prahu,
  • 200gr nutele,
  • 1 kašika arome vanile,
  • 1 kesica želatina.

 

Fil pripremiti, tako što umutite mileram, pavlaku i šećer u prahu,dodate umućenu slatku pavlaku,kašiku vanile i nutelu. Ukoliko volite slađe, ili jači ukus nutele, stavite više po želji. Želatin potopiti u 4 kašike hladne vode da nabubri na 10min, a potom ga rastopiti na vatri, pa pomešati sa par kašika fila i onda prebaciti sve u fil i izmešati.

Premazati preko kore i staviti u friz da se malo stegne.

Glazura:

  • 100ml slatke pavlake,
  • 100gr čokolade.
  • 50gr krupno seckanih lešnika.


Staviti na šporet slatku pavlaku da se ugreje. Skloniti sa šporeta i dodati kocke čokolade da se istope. Preliti preko fila pa posuti seckanim lešnikom.

2. Torta "Gram ljubavi"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on

Recept:

Kora:

  • 12 jaja,
  • 12kašika šećera,
  • 3 kašike brašna,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 250gr badema.

 

Fil:

  • 1l mleka,
  • 100gr gustina,
  • 300gr šećera,
  • 2 vanil šećera,
  • 2-3kašike nutele.

 

Podloga:

  • 300gr mlevene plazme,
  • 100gr margarina,
  • 2-3 kašike šećera u prahu,
  • malo soka sa poveže keks i margarin.

 

Ukrašavanje je proizvoljno. Da li ćete šlag, slatku pavlaku, čokoladu ili njihovu kombinaciju.

Napravite 3 kore od po 4 belanceta, 4 kašike šećera, 1 kašike brašna,oko 70gr krupnije seckanih badema i 1 kašičice praška za pecivo. Kore su lagane! 

Peče se na 180c dok ne dobije rumenu boju, oko 10-15min. Dok se kore smenjuju jedna za drugom, sprema se fil. 

Pomeša se 12 žumanaca sa šećerom, gustinom i malo mleka i skuva se u preostalom mleku od 1l. Kad se skuva, dodate 2 vanil šećera. Kada se prohladi, podeli se na pola i u jednu polovinu umeša nutela.

Plazma se pomeša sa margarinom, šećerom u prahu i sokom,pa utisne u kalup.

Slaže se plazma-fil s nutelom,1. kora, vanil fil, 2.kora, fil s nutelom, 3.kora. Ukoliko vam ostane fila, premažite preko treće kore. Poravnajte umućenom slatkom pavlakom odozgo i sa strane. Rastopite 50gr čokolade i 50ml slatke pavlake i prelijte preko torte.Preostale bademe pospite po obodu, a po sredini pospite izlomljene slatkiše.

3. Kolač Tri leće (Tres leches)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on

Recept:

  • 600gr smese za treleće,
  • 6 jaja,
  • 100ml vode,
  • 1l slatke pavlake,
  • 1.5 mleka,
  • 300-400gr karamele (zavisi ko je koliko voli).


Umutiti, izručiti na pek papir u pleh i peći na 220 dok ne porumeni. Proveriti čačkalicom jel pečeno.

Koru zajedno sa pek papirom izvaditi iz pleha i u njega naliti 1l slatke pavlake. Koru odvojiti od papira i staviti u pavlaku. Polako prelivati mlekom.
Odložiti u frižider na hlađenje.

Malo kasnije je premazati karamelom i do služenja držati u frižideru.

4. Rafaelo kuglice

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on

Recept:

U 500ml biljne slatke pavlake, umešajte 2 pudinga od vanile sa 4 kašike šećera u prahu, kao kad kuvate puding. Prah se pomeša sa 100ml pavlake i umeša u preostalih 400ml. Brzo mešajte da se ne naprave grudvice, dok se ne zgusne .Dodati nekih 100gr kokosa i 1 kašiku arome vanile. Ukus je fantazija. Kokos za valjanje i lešnici (to znate) 😉

5. Rafaelo tart

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gram ljubavi (@aleks_books_and_cooks) on

Recept:

Potrebno je:

  • 250gr brašna
  • 100-120gr maslaca ili margarina
  • 70gr šećera
  • 30gr badema
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • kašika arome vanile

 

 

Umesite rukama kore za tart i ostavite da se hladi u frižideru na pola sata. Nakon toga, pecite na 180 stepeni nekih 15 minuta. Za to vreme, rastopite 500ml slatke pavlake i ubacite 300 gr bele čokolade i 100gr kokosa.

Prelijte preko pečene kore i odložite u frižider da se stegne na par sati. Pospite odozgo bademima i kokosom.

BONUS VIDEO: ŠMINKERKA KATARINA ĐUROVKA NA DELU: Kako da se našminkate za najluđu noć - drugi predlog

(Espreso.rs)

 

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.


Espreso.rs


Adria media