Naša deca nikad neće saznati šta je ovo, a nas su time plašili kad smo bili mali! (GIF) (VIDEO)

ZA SVE SU ONI KRIVI

Naša deca nikad neće saznati šta je ovo, a nas su time plašili kad smo bili mali! (GIF) (VIDEO)

"Odneće te Babaroga", "Ako lažeš, porašće ti nos", "Ako piješ kafu, izrašće ti rep", "Ako ne jedeš, zavezaće ti se creva"... Koliko puta ste čuli ove pretnje u životu?
Objavljeno: 23.02.2016. 22:00h
Svaki roditelj se trudi da zaštiti svoje dete što je više moguće. Zato su vas plašili kada ste bili mali, da biste odrasli u zdrave, dobre i lepo vaspitane, jednom rečju pristojne ljude. Morate priznati da ma koliko da vam sada to zvuči benigno i smešno, te stvari su vam tada uteravale strah u kosti.

50 opasnih detinjarija koje bi trebalo da dozvolite vašoj deci! (FOTO)

Moderno društvo sada drugačije pristupa tim stvorenjima, pa čak i ako probate da uplašite dete nekom od tih rečenice nećete uspeti, jer su vaša deca sve to već videla u crtaćima i filmovima, samo u drugačijem kontekstu i na drgačiji način.

10 čuvenih rečenica kojima sve majke muče decu (FOTO) (GIF)

10 najčeščih rečenica koje su roditelji koristili da vas zaplaše:1. Budi dobar da te ne odnese Babaroga

Naša istorija je izuzetno bogata živopisnim likovima koji uteravaju strah u kosti. Vampiri, karakondžule, duhovi... Najčešće korišćeni likovi u negativne svrhe su veštice i babaroge.

One znaju zašto: 10 problema koje razumeju samo majke devojčica (FOTO)

Svakom roditelju je bila omiljena babaroga koja vreba iz nekog dubokog mraka da odnese nestašnu decu. A deca k'o deca, verovala su u sve što im roditelji kažu, neki su se čak i plašili da pevaju ‚‚Ima jedna pećina stroga u kojoj živi babaroga..."

16 stvari koje današnji klinci nikad neće uraditi (GIF)

Većina dece je babarogu zamišljala kao pogurenu staricu sa velikim dlakavim mladežom na nosu, koja se poštapava kvrgavm i krivim štapom. Baš kao običnu današnju filmsku vešticu. Međutim, junaci današnjih crtaća su upravo takvi, tako da vam ovo neće uspeti na vašem detetu jer su veštice, duhovi i vampiri postali nekako popularni.2. Dobro me slušaj ili zovem policajca

Da, da većina dece je plašena policajcima. Iako niko tačno ne zna zašto je ovo bio jedan od najsurovijih strahova koji su vam servirali roditelji. Šta to policajci rade deci? U vreme kada ste vi bili mlađi, policajci su doživljavani kao dobri momci čija je glavna uloga da zaštite dobrog i nejakog, i da kazne onoga ko je loš. Sama činjenica da ćete postati negativac ako vas policajac odvede, ledila vam je krv u žilama.

Ovo su najčešće greške roditelja prema deci: Misle im dobro, a zapravo im koče inteligenciju! (FOTO)

Doživljaj u pojavi policajca je danas znatno promenjen, tako da ih se deca danas više ne boje. Sve je više filmova koji ih prikazuju u negativnom kontekstu, i sve je više psovki koje im građani upućuju na ulicama. Oni više nisu tako opasni i moćni momci. A vaše dete se neće smiriti ako mu kažete ‚‚ Sedi dole (ili dobro me slušaj) ili zovem policajca".3. Prijaviću te kod učiteljice

Jedan od najvećih strahova dece je bio taj da će roditelj ili stariji brat (sestra) zaista prijaviti učiteljici ako su uradili nešto loše. Učiteljice su tada izazivale veću dozu strahopoštovanja, pa su ih se deca plašila. Učiteljica je služila kao nekakvo merilo za pokude i pohvale.  

15 znakova da se pretvarate u svoje roditelje! (GIF)

Današnji odnos prema učiteljicama je znatno drugačiji, sada se uglavnom one više boje dece nego deca njih. Zato ih po ceo dan jure po učionicama pokušavajući da ih smire, pa svoje dete sgurno nećete uplašiti time što ćete mu zapretiti učiteljicom.4. Ako lažeš porašće ti nos

Poreklo ovog straha je sasvim jasno, za njega je najzaslužniji Pinokio. Zahvaljujući ovom slatkom junaku retko koje dete je smelo da slaže roditelje, čak iako je znalo da mu se pripremaju batine. Tada je Pinokio bio jako popularan.

Roditelji, ovih 5 zdravih namirnica ne smete davati svojoj deci! (FOTO)

Danas su Pinokiovo mesto zauzele drugačije priče, pa teško da će koje dete poverovati da će mu zaista porasti nos, i teško da ćete bilo koga time uplašiti. Mada zvuči nekako slatko da probate...5. Ako piješ kafu porašće ti rep

Retko kom detetu se dopao gorki ukus kafe, ali su svi želeli da je probaju samo zato što odrasli to stalno rade. Svako dete je htelo da razjasni misteriju uživanja u toj ne baš prijatnoj tečnosti. Međutim izgledda da se roditeljima nije baš dopadala ideja da  im ukradete jedini momenat mira i uživanja.

Čega se najviše plašite? Šta vaši strahovi govore o vama (GIF)

Tada se uglavnom pila turska kafa, a u današnoj navali super slatkih kafa sa raznim keksastim i čokoladnim ukusima retko da kom detetu taj napitak izaziv odbojnost. A posle toliko dečjih filmova o vukodlacima teško da će koje dete da će koje dete uopšte registrovati ovakve reči.6. Ako ne jedeš zavezaće ti se creva

Najveći dečji strah je uvek bio vezan za hranu, pogotovo ako vam neko pripreti stvarima koje vi uopšte ne razumete. Možda bi vam sada prijalo da vas neko tera da jedete, a ne da sami sebe terate na dijete, nekada vam je pun tanjir izazivao veliku muku.

Pored ove rečenice probaj da ne pijedeš bar pola tanjira, ili da preskočiš neki obrok.
Sedeli ste nad tanjirom i palkali, suze su vam tekle pravo u tanjir sa supom, ali ste je ipak jeli.

Danas je zbog nepravilne ishrane i navale fast fudova sve veći broj gojazne dece, tako da je ovo postala skoro neupotrebljiva rečenica. 7. Ako psuješ poješće ti maca jezik

Prosto je neverovatno koliko su deca istog momenta prestajala da psuju na tu rečenicu, doduše to nije bilo trajno rešenje za psovke, ali se upotrebljavalo često i bilo je delotvorno.

Iako se zapravo nijedno dete nije plašilo mačaka, i ako su je pre i posle ovoga mnogo puta mazili, ova rečenica je uvek uspevala. Danas su psovke postale toliko popularne da se deca više ne plaše čak ni ako im ‚‚kažete da ćete im oprati usta sapunom".8. Ako progutaš žvaku zalepiće ti se za creva

Ovo je jedna od najvećih laži koju su vam izrekli roditelji, naučno je dokazano da će progutana žvaka završiti tamo gde svakako mislite da će završiti.

Kada pokušavate da naučite da žvaćete žvaku i da pravite super zabavne balone naravno da ćete ih većinu progutati. Nije poznato zašto je roditeljima to smetalo, ali mnoštvo njih je uspaničeno pitalo kad je proguta- A šta će sada da mi bude? Delotvoro, zar ne, i dalje ih ne gutate?!9. Ako ne piješ mleko ostaćeš mali

Sva deca se plaše da će uvek ostati mala, kada bi znali kako je u drugom svetu niko ne bi tako žurio da odraste. Nekoj deci ovo nije bilo teško jer vole mleko, a neka ga baš mrze. Ipak ono je obavezno svaki dan, mada ni jedno dete ne razume zašto.

Za decu koja nisu ljubitelji mleka jedna čaša na dan je bila prava muka, ali kada ih primorate da biraju između mleka i odrastanja, naravno da će svako dete zapušiti nos i popiti ga.10. Ukrašće te neko

Ako pokušate da se odvojite na ulici, u prodavnici ili ako uradite nešto loše proprati vas kroz vrisak ‚‚ Samo ti idi, ukrašće te neko". Razdvajanje od roditelja je svakako najveći strah deteta, kako nekada tako i sada.

U savremenom društvu ovo je jedini opravdan strah koji roditelji pokušavaju da usade svom detetu, ali sadašnja deca brže postaju samostalnija i odraslija, tako da ga većina dece vrlo brzo prevaziđe.


 


(Dragana Vulović)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media