KAKO STARIMO, RASTU NAM STOPALA: Zanima li vas ZAŠTO?
Žene koje su rodile, imaju još jedan razlog za povećanje broja cipele, Foto: Shutterstock

da li ste znali?

KAKO STARIMO, RASTU NAM STOPALA: Zanima li vas ZAŠTO?

Velikom broju ljudi u kasnijoj dobi treba veći broj cipela

Objavljeno:

Kada vam je 50 godina, prešli ste otprilike 120 hiljada kilometara. Vodite li vrlo aktivan život možda ćete ovu brojku dosegnuti i pre nego navršite pola veka. Do pedesete godine, već ste izgubili pola masnih obloga na tabanima. I možda vam trebaju cipele za broj veće nego u dvadesetim godinama.

Delimično jer imate više kilograma koje stvaraju veći pritisak na stopala, a delom zbog toga jer su ligamenti i tetive izgubili na elastičnosti što ih čini osetljivima na bolna puknuća i mikrotrošenje.

Žene koje su rodile, imaju još jedan razlog za povećanje broja cipele, hormoni koji se luče u trudnoći opuštaju ligamente.

UTICAJ HORMONSKIH PROMENA

Menopauza utIče i na zdravlje stopala. Gubitak estrogena i druge hormonalne promene povezane su s manjom gustoćom kostiju, zbog čega, kad se izgubi puno koštane mase, dolazi do osteoporoze. Osteoporoza pojačava rizik stresnih fraktura, zbroja manjih trauma, u bilo kojoj kosti stopala.

Sveukupan stres veći je od čvrstoće i elastičnosti kosti, ona popušta i kao rezultat imamo frakturu. Ako se ne leči kako treba, ta puknuća debljine dlake mogu se pogoršati i kost se može pomeriti sa svog mesta, objašnjavaju iz Harvard Medical School.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/telegram.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.