OMILJENI KOLAČ IZ DETINJSTVA: Za neodoljiv spoj čokolade i kokosa, najbolji je ovaj RECEPT!
Čupavci, Foto: Profimedia

NJAM NJAM!

OMILJENI KOLAČ IZ DETINJSTVA: Za neodoljiv spoj čokolade i kokosa, najbolji je ovaj RECEPT!

Kolač koji je i dalje mnogima na samom vrhu liste kada su poslastice u pitanju

Objavljeno:

Čupavci su mnogima omiljen kolač, koji je usled popularne "Instagram hrane" pao u zaborav. Ipak, postoje i oni kojima je ova ukusna poslastica i dalje glavni izbor kada je u pitanju pripremanje domaćih kolača. U nastavku pronađite recept za omiljene biskvitne kocke s čokoladom i kokosom.

SASTOJCI ZA BISKVIT:

  • 6 jaja
  • 6 velikih kašika brašna (punih)
  • 4 velike kašike šećera
  • 1,5 dl ulja
  • pola praška za pecivo

SASTOJCI ZA GLAZURU:

  • 300 grama tamne čokolade
  • 4 dl mleka
  • 4 dl slatke pavlake

DODATNI SASTOJCI

  • kokos
Kokos je neizostavan sastojak u pripremi čupavaca
Kokos je neizostavan sastojak u pripremi čupavaca foto: Profimedia

PRIPREMA BISKVITA ZA ČUPAVCE:

1. Pažljivo odvojite žumance od belanaca. Pazite da pritom ne razlijete žumance po belancima jer nećete moći da ih umutite u sneg.

2. Mikserom povežite žumanca i šećer. Mutite 2-3 minuta ili dok smesa ne postane svetložuta, a kristali šećera se slabo primećuju na površini. Tada polako počnite da dodajete ulje iz nekoliko puta, nikako odednom.

3. Istucite belanca u čvrst sneg. Ako za to koristite mutilicu s kojima ste mutili žumanca i šećer, obavezno ih pre operite jer na njima ne smeju da budu ostaci žumanaca koji bi sprečili belanca da se povežu u sneg.

4. Naizmenično u žumanca dodajte malo brašna i snega od belanaca pa pažljivo i polako mešajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i sneg.

Čupavcima retko ko može da odoli
Čupavcima retko ko može da odoli foto: Profimedia

5. Upalite rernu na 180 stepeni. Veliki pravougaoni pleh za pečenje dobro namažite maslacem, uljem ili svinjskom mašću, zatim temeljno pospite prezlom i na kraju ulijte smesu.

6. Kolač pecite oko 30 minuta. Znaćete da je gotov kada na vrhu poprimi lepu zlatnožutu boju i odvoji se od ivica pleha. Ako niste sigurni da li je pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suva, to znači da je biskvit gotov. PRIPREMA GLAZURE ZA ČUPAVCE:

Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Dodajte mleko i slatku pavlaku pa sve zagrejte na laganoj vatri uz stalno mešanje. Čokolada će se polako topiti, a mešanjem ćete je povezati s mlekom i pavlakom.

PRIPREMA ČUPAVACA

Glazura i biskvit moraju se potpuno ohladiti pre završne faze. Isecite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na viljušku ili uhvatite kuhinjskom pincetom pa zamočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.

SAVET PLUS:

Ako vam ostane glazure, dodajte u nju ostatke kokosa i biskvita, a možete unutra dodati i mleveni keks ili pak mlevene orašaste plodove poput oraha ili lešnika. Što god vam padne na pamet, ubacujte u smesu dok ne postane dovoljno gusta da je možete oblikovati u male kuglice. Tada je prvo ostavite u frižideru na sat vremena, a zatim krenite na oblikovanje. Kada su kuglice gotove, možete ih uvaljati u kakao ili se opet poslužiti kokosom.

Prijatno!

BONUS VIDEO: PRIJATELJSTVO JAČE OD INSTINKTA! Mače mazi ribe, a one se vraćaju po još! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Zadovoljna.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.