NIKO NIJE BOLJE OBJASNIO DEPRESIJU OD DŽIMA KERIJA: Šta zapravo znači razdvajanje od ega?
Džim Keri, Foto: AP

njegovo viđenje

NIKO NIJE BOLJE OBJASNIO DEPRESIJU OD DŽIMA KERIJA: Šta zapravo znači razdvajanje od ega?

Keri deli zapanjujuću realizaciju do koje je došao nakon godina slave

Objavljeno: 16.12.2018. 09:38h
  • 20

Trebalo biste da zamislite reč “depresija” kao “duboki odmor”. Vaše telo treba depresiju. Potreban mu je duboki odmor od lika kojeg igrate.

Ovako Džim Keri govori o svojoj bitci s depresijom. On objašnjava koliko je teško kada osoba pati od depresije i kako je oslobođenje od depresije povezano s razdvajanjem od ega.

Ovaj glumac, koji je nedavno stvorio priličnu pometnju kada je dao intervju na crvenom tepihu, ima neke prilično duboke stvari za reći o ovoj složenoj, zabavnoj, teškoj i lepoj stvari koju nazivamo ljudskim iskustvom.

Keri deli zapanjujuću realizaciju do koje je došao nakon godina slave: potpuno je besmisleno provesti celi naš život stvarajući određeni identitet za sebe, piše Elephant journal. To je sve ego: želja da budemo važni, da budemo neko.

U stvarnosti, to shvatanje jedinstvenog identiteta donosi samo bol i patnju, iz tri glavna razloga.

Prvo, predstavlja odvojenost između nas i svih drugih bića koja obeščašćuju našu inherentnu, međusobno povezanu prirodu. Drugo, u iluziji smo kada mislimo da se stvari ne bi trebale menjati – da se mi ne bismo trebali menjati.
Treće, to nas udaljava od odmora u vlastitoj osnovnoj dobroti, jer čini da osjćamo kao da nismo dovoljni takvi kakvi jesmo, upravo sada.

jek za ovu patnju je otpustiti tu želju da budete “neko”. Kao što Keri lepo kaže:

- Osećaj celovitosti je drugačiji osećaj od osećaja sebstva.Da bi se osećala celina, moramo otpustiti pokušaj da održavamo sliku “sebstva”.Iz svog vlastitog iskustva, Keri  povezuje tu istinu sa stanjem depresije:

- Ljudi celo vreme govore o depresiji. Razlika između depresije i tuge je tuga samo slučajnost – što se dogodilo ili se nije dogodilo, tuga, ili što god to bilo. Depresija je kada tvoje telo govori ‘Do vraga, više ne želim biti taj lik, ne želim zadržati ovog avatara kojeg sam stvorio u svetu’. To je previše je za mene. Trebali biste zamisliti reč “depresija” kao “duboki odmor”. Vaše tilo treba depresiju. Potreban mu je duboki odmor od lika kojeg igrate.

Šta je “ja”, u svakom slučaju? Pauza i otpuštanje bilo kakvog identiteta kojeg smo stvarali uz tako puno truda. Umesto toga zašto ne bi živeli s otvorenim srcem i smislom za humor vezan za sebe i naš svet – jer, po rečima Džim Kerija ništa od toga nije bitno.

A to je utešna misao.

- Nisam depresivan u mom životu. Osećam tugu, radost i uzbuđenje, zadovoljstvo i zahvalnost izvan verovanja. Ali sve je vreme, i samo se vrti oko planete. Ne pritišće me dovoljno dugo da bi me ubilo. To su samo ideje.

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media