POČINJE INVAZIJA SMRDIBUBA U SRBIJI: Beže u KUĆE zbog HLADNOĆE, ova mesta OBOŽAVAJU!
Smrdibuba, Foto: Novi.ba

PROVERITE NA VREME

POČINJE INVAZIJA SMRDIBUBA U SRBIJI: Beže u KUĆE zbog HLADNOĆE, ova mesta OBOŽAVAJU!

Iako je najezda smrdibuba prošla, jer one vole leto i toplo vreme, ovi insekti još se mogu zateći kod prozorskih okvira, na mračnim mestima u stanovima, pa i u ormarima ili odeći..

Objavljeno:

Borba sa najezdom smrdibuba trajala je celo leto, a sa zahlađenjem su ti neprijatni insekti naoko nestali. Ali samo na oko, jer su se sklonile u razne pukotine zidova, u stanove, pa i u ormare i teško ćemo ih se otarasiti, navode stručnjaci.

Iako je najezda smrdibuba prošla, jer one vole leto i toplo vreme, ovi insekti još se mogu zateći kod prozorskih okvira, na mračnim mestima u stanovima, pa i u ormarima ili odeći.

"Smrdibube nepovoljne vremenske uslove, odnosno jesenje i zimske niske temperature, provode sakrivene u šupljinama drveća, pukotinama u zidovima, napuštenim kućama i drugim prostorima gde temperatura ne pada ispod nule. To uključuje i naše stanove u koje tokom jeseni masovno ulaze", objasnio je dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

foto: Profimedia

Da bismo ih se otarasili, u tome donekle pomaže i priroda jer im je životni vek do godinu dana, a na niskim temperaturama većina njih ugine. Prežive uglavnom one koje uspeju da se zavuku u stanove i druge prostorije gde se greje, ali opasnosti od njihovog razmnožavanja u stanovima nema.

Kada nastupe topliji dani, postaju ponovo aktivne i nastavljaju život u prirodi. Ako su tokom proleća i leta povoljni uslovi za njihovo razviće (optimalna toplota, vlaga, hrana i malo prirodnih neprijatelja), može doći i do njihovog razmnožavanja.

Nova njihova najezda se može očekivati tek od sledećeg leta, a s obzirom na to da ne prenose zarazne bolesti i predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi ne obavlja se njihovo sistematsko suzbijanje.

Bonus video

SJAJNO DRUŽENJE, ODLIČNI BENEFITI: Ovoj grupi treba što pre da se priključite!

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.