DOMAĆINI IZ REGIONA OTKRILI TAJNU SAVRŠENIH ČVARAKA: Jedna stvar je presudna za UKUS!
Čvarci se i dan danas na našim prostorima masovno prave, Foto: Profimedia

OMILJENA ZIMSKA GRICKALICA

DOMAĆINI IZ REGIONA OTKRILI TAJNU SAVRŠENIH ČVARAKA: Jedna stvar je presudna za UKUS!

Jedan od najpoznatijih specijaliteta su svakako duvan čvarci koji su ime dobili jer izgledom podećaju na iseckan duvan

Objavljeno: 14:20h

Sezona pravljenja čvaraka, kobasica, slanine i ostalih mesnih delikatesa bez kojih ne možemo da zamislimo zimski period samo što nije počela.

Čvarci su naše najbolje grickalice, savršeno se slažu uz pivo i vino, a u kombinaciji sa crvenim ili belim lukom su prosto nezamenjivi.

Čvarci se i dan danas na našim prostorima masovno prave, a gotovo svako domaćinstvo ima neku svoju tajnu i baš svoje smatra najboljima.

Čvarci su u kombinaciji sa crvenim ili belim lukom prosto nezamenjivi
Čvarci su u kombinaciji sa crvenim ili belim lukom prosto nezamenjivi foto: Profimedia

Većina onih koji godinama prave čvarke se slažu da je najbitnije slaninu rezati na odgovarajuće komade koji ne smeju biti ni preveliki niti previše mali. Ako su komadići preveliki sva mast neće uspeti da se otopi i kad bude spremna za skidanje u njima će ostati još masti. S druge strane ukoliko su čvarci previše mali time ćete smanjiti kvalitet masti.

Ipak, domaćini širom regiona kažu da je najgore što možete da uradite to da nejednako izrežete slaninu, a savršena veličina komada trebalo bi da budu oko tri centimetra.

Tokom rezanja čvaraka treba da obratite pažnju i na temperaturu prostorije na kojoj ih režete, što niža temperatura to bolje i zato vam preporučujemo da nabavite rukavice koje nemaju prste i to obavite napolju.

Kad se slanina izreže i stavi u veliku posudu, u prvih pola sata je neophodno stalno mešanje. Za vreme topljenja čvaraka je dobro da dodate mleko kako bi čvarci dobili svoju boju. Količina mleka koja treba da se doda jeste jedan decilitar na količinu od 10 kilograma slanine, što više mleka to će čvarci biti tamniji.

Savršeno vreme za dodavanje mleka jeste kada mast počne da se peni, a komadi slanine još uvek nisu dobili boju. Dodavanjem mleka sprečićete i da se mast previše peni, a samim tim i opasnost od opekotina.

Onog trenutka kad je mast bistra, a čvarci imaju svoju prepoznatljivu boju vreme je da ih cedite. Mnogi tvrde da čvarke ne treba da soliti, jer na taj način gube hrskavost, ali to je opet stvar ukusa.

Duvan čvarci

Jedan od najpoznatijih specijaliteta su svakako duvan čvarci koji su ime dobili jer izgledom podećaju na iseckan duvan.

Mnogi domaćini kažu da je za duvan čvarke potrebno svinjsko meso druge i treće kategorije (plećka, vrat, rebra) i sveža slanina, s tim da na kilogram mesa dolazi 1,5 kilogram slanine.

Svo meso se iseče na komade približno jednake veličine, prelije se vodom pa se kuva šest do sedam sati dok meso ne počne da se raspada. Nakon toga, dobijena „mesna kaša“ se kuva dok ne ispari sva voda i ostane samo mast.

Za ovu radnju je potrebno stalno mešanje i lagana vatra. Kad su čvarci gotovi, iste sekunde se cede i stežu kroz platno, rastresaju i sole.

BONUS VIDEO: IZAŠAO U RESTORAN SA KOBROM! Svi posetioci mirno posmatrali dok su njih dvoje „zajedno“ gledali meni (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Nezavisne.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.