SVI RODITELJI OVO RADE, A NISU SVESNI KOLIKO JE OPASNO: Nikako ne stavljate dete u AUTO SEDIŠTE na ovaj način!
Budite oprezni kada stavljate dete u auto sedište tokom zimskih dana, Foto: Profimedia

OPREZ!

SVI RODITELJI OVO RADE, A NISU SVESNI KOLIKO JE OPASNO: Nikako ne stavljate dete u AUTO SEDIŠTE na ovaj način!

To može biti ogromna greška, posebno u slučaju sudara kada može napraviti veliku razliku

Objavljeno:

S dolaskom hladnijih dana, oblačimo se toplije i čini se da je logično i da ostavite dete u zimskoj jakni u auto sedištu. Ipak, to može biti ogromna greška, posebno u slučaju sudara kada može napraviti veliku razliku.

Zimske jakne, pogotovo one debele i od klizavih materijala, onemogućavaju dovoljno efikasno zatezanje sigurnosnih pojaseva. Osim toga, debele su i ne omogućavaju dobro zatezanje pojaseva preko deteta.

- Zimske jakne, skafanderi i uopšte debela i skliska odeća sprečavaju ispravno vezivanje deteta u auto sedištu. Naime, pojas auto sedišta, ili pojas od auta, da bi ispunili svoju zaštitnu funkciju moraju biti čvrsto uz detetovo telo. Debele jakne i slična odeća to onemogućavaju i prilikom sudara dete može iskliznuti iz pojaseva i ozbiljno se povrediti. Zamislite koliko vazduha istisnete iz jakni kada ih stavljate u vreće za vakuumiranje, koliko se one skupe. Taj vazduh se prilikom sudara izbije iz jakne i ostaje prazan prostor između pojaseva i deteta. Dakle kao da dete niste uopšte zategli - istakla je Jana Bosanac, savetnica za auto sedišta udruženja RODA.

Iako vam se čini da ste dete dobro zategli, zapravo niste. Između detetovog tela i pojasa ostalo je mnogo mesta, a upravo je to ključno u slučaju sudara. Tako dete može lakše izleteti iz auto sedišta kao da nije ni vezano.

Car-crash testovi s lutkama u zimskim jaknama pokazali su koliko je to opasno. Lutke su izletele iz auto sedišta bez obzira što su dobro vezane. To povećava rizik od vrlo opasnih povreda glave, vrata, preloma i smrtnog ishoda.

Dodaci za utopljavanje u autu mogu biti opasni

Takođe treba napomenuti da se na našem tržištu prodaju mnogobrojni dodaci za auto sedišta koji imaju proreze za pojaseve i slično, pa se reklamiraju kao idealna stvar za hladne dane u auto sedištu, pojašnjava Jana Bosanac.

Dodaje da je važno znati da se u auto sedištu ispod deteta ne sme stavljati ništa što nije odobrio sam proizvođač baš tog auto sedošta.

Ti univerzalni dodaci mogu biti opasni jer često ometaju ispravne putanje pojasa, nisu testirani s tim auto sedištima i napravljeni su od materijala koji su lako zapaljivi i klizavi. U auto sedište se sme stavljati samo originalni dodatak koji je odredio i odobrio proizvođač upravo tog auto sedišta.

5 koraka kako da detetu bude toplo u autu:

  • Ugrejte auto pre nego što krenete.
  • Dete obucite slojevito i pre ulaska u auto skinite zimsku jaknu.
  • Stavite dete u auto sedište i zategnite pojaseve dobro.
  • Jaknu obucite naopako, tj. da samo provuče ruke kroz rukave napred.
  • Umesto oblačenja jakne naopako, možete dete pokriti i ćebetom ili obući mu jaknu naopako i pokriti ga dodatno ćebetom.

BONUS VIDEO: NE MOGU DA VERUJEM DA SAM LEVO JA: Nina (25) se bukvalno transformisala u PRAVU RIBU! Smršala je 66 kilograma, pa dala savet svim devojkama koje imaju problem sa TEŽINOM!

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.