ŠTA ĆE SE DESITI AKO U AVIONU NE UKLJUČITE AIRPLANE MODE? Dobro zapamtite ove PILOTOVE reči!
Flight mode, Foto: Profimedia

OPREZ!

ŠTA ĆE SE DESITI AKO U AVIONU NE UKLJUČITE AIRPLANE MODE? Dobro zapamtite ove PILOTOVE reči!

Ovo pravilo važi za sve koji se nalaze u avionu

Objavljeno:

Da li imamo zaista toliko razloga da se bojimo i šta se zapravo događa iza zatvorenih vrata kokpita dok putnici sede i čekaju da stignu sigurno na odredište, otkrio je australijski pilot Džetsara Bret Manders za Dejli Mejl. Da li se zaista ispušta otrov u vazduh tokom leta?

Ne, sav otpad, uključujući i onaj iz wc-a, ostaje u tankovima dok avion ne sleti, a potom se sav otpad čisti i prazni iz tankova. Tako da možete biti sigurni da nakon nužde koju obavite u wc-u ništa neće završiti u atmosferi.

Zašto nas pre leta upozoravaju na sigurnosni položaj naginjanja unapred u slučaju prinudnog sletanja?

Jasno, ako dođe do neočekivanih situacija i avion mora prisilno da sleti, taj položaj će vam pomoći da izbegnete eventualne povrede od predmeta koji mogu popadati prilikom takvog sletanja.

Postoji li najsigurnije sedište u avionu?

Ne. Sva sedišta su jednako sigurna.

Da li vrata na avionu mogu da se otvore u toku leta?

Mnogi putnici strahuju da se tokom leta može dogoditi da neko pokuša da otvori vrata, kao u holivudskim filmovima, ali pilot ističe da to nije moguće. "Kao da imate jako napumpanu fudbalsku loptu i pokušavate da je pritisnete, ali ne možete. Tako je i s vratima u avionu."

Prednja vrata aviona prvo se otvaraju prema unutra, a onda se gurnu prema spolja, objašnjava, i zbog jakog pritiska ih ne možete otvoriti ručno.

Što kada neko umre u kabini aviona?

Tokom desetogodišnjeg iskustva pilot Manders imao je samo jedan smrtni slučaj za vreme leta. Kabinsko osoblje osposobljeno je za takve situacije. Izolovaće preminulog putnika od ostalih uz maksimalnu diskreciju.

Da li treba da nas brinu turbulencije?

Ne trebaju, poručuje Manders. "One mogu biti neprijatne, ali nisu razlog za brigu. Ni piloti ne vole turbulencije baš kao ni putnici stoga ih svakako pokušavamo izbeći. Ipak, nema razloga za brigu."

Što se zaista događa ako ne upalite "flight mode" na svom telefonu?

To će prouzrokovati smetnje u slušalicama pilota, poput neprijatnih zvukova, posebno ako je više uređaja ostalo aktivno. Ovo pravilo za prebacivanje na režim rada u avionu pametnog telefona ne važi samo za putnike već i za pilote i kabinsko osoblje, poručuje. BONUS VIDEO: IMA 70 GODINA, A PENJE SE BOLJE OD NABILDOVANIH KLINACA! Deda se golim rukama uzverao uz stene i ZADIVIO SVE! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.