DA LI SU ONE ANOMALIJA I GREŠKA EVOLUCIJE? Zašto su ljudske grudi toliko velike?
Ilustracija, Foto: preenscreen

MAJKA PRIRODA SE POIGRALA

DA LI SU ONE ANOMALIJA I GREŠKA EVOLUCIJE? Zašto su ljudske grudi toliko velike?

U jednom trenutku evolucije nešto se promenilo

Objavljeno:

Grudi dolaze u različitim oblicima i veličinama, no jedno im je zajedničko - specifične su za ljude.

Više od 5.000 sisara nastanjuje Zemlju, no Homo Sapiensi jedina su vrsta s trajnim grudima, piše Business Insider. Neki za tu ljudsku anomaliju kažu da je seksi, no ona otvara brojna pitanja: Zašto su ljudske grudi toliko velike? Jesu li evolucijska greška?

Drugi sisari razviju privremene grudi tokom ovulacije ili kad doje, odnosno njihova svrha je da stvaraju mleko. No, jednom kad više nemaju mleka, grudi im nestanu, što nije slučaj s ljudima, čije se grudi razvijaju tokom puberteta, a ne trudnoće.

U jednom trenutku evolucije nešto se promenilo. Puno je teorija o tome, jednu od popularnijih predložio je Čarls Darvin, a kasnije istraživao zoolog Dezmond Moris u svojoj knjizi The Naked Ape iz 1967. godine. U njoj Moris sugeriše da jednom kad su naši preci počeli da hodaju uspravno, seksualni organi više nisu bili toliko uočljivi. Muškarci zato nisu znali kada je ženka seksualno zrela, a grudi su možda nastale kao rezultat toga. Ta teorija objasnila bi zašto grudi nabreknu tokom puberteta, no još uvek ne može da objasni zašto ostaju nakon menopauze.

Najveća razlika u odnosu na grudi drugih sisara je što one ljudske sadrže puno više masnog tkiva koje ih ispunjava i oblikuje. Poput mleka, ali trajno.

Ljudske grudi mogu biti toliko velike da uzrokuju bolove u leđima, zbog čega se mnoge žene odlučuju na smanjivanje. Više od 61.000 žena smanjilo je grudi 2016. godine samo u SAD-u.

No grudi mogu biti i smrtonosne. Rak dojke pogađa oko 1,5 miliona žena svake godine i od te bolesti umrlo je 570.000 osoba samo 2015. Ipak, naučnici smatraju da rak dojke nije čest među drugim primatima. To bi moglo biti povezano sa starenjem, s obzirom na to da drugi primati ne žive dovoljno dugo da bi razvili rak dojke, no moglo bi biti povezano i s tkivom koje stvara trajne grudi kod ljudi.

Bilo kako bilo, grudi su sasvim sigurno pronašle svoje mesto u ljudskoj kulturi i društvu, a zašto i kako se to tačno dogodilo, još neko vreme biće obavijeno velom tajne.

Bonus video

Espreso dijeta - treća nedelja 1

(Espreso.co.rs/ Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.