OKAČIO JE FLAŠU U DVORIŠTE I STAVIO DVE STVARI: Ose i stršljenovi su odmah počeli da padaju mrtvi
Izum koji rasteruje stršljenove, Foto: universumx.info

kao ludi!

OKAČIO JE FLAŠU U DVORIŠTE I STAVIO DVE STVARI: Ose i stršljenovi su odmah počeli da padaju mrtvi

On je osmislio izuzetno praktičan recept koji može da olakša i donese pobedu svakog od nas u ratu koji vodimo sa stvorenjima čiji ubod može da bude veoma opasan, čak i smrtonosan

Objavljeno: 01.11.2018. 20:19h
  • 35

Zadnjih dana povećao se broj insekata, a poseban problem predstavlja invazija stršljenova.

No, jedan čovek iz Srbije poslao je medijima fotografiju svog patenta, te je odlučio da pomogne svima koji se bore sa najezdom insekata.

On je osmislio izuzetno praktičan recept koji može da olakša i donese pobedu svakog od nas u ratu koji vodimo sa stvorenjima čiji ubod može da bude veoma opasan, čak i smrtonosan.

– Komšije su mi se na početku smejale zato što kačim flaše i čaše po svojoj lozi, ali me nije bilo briga. Ja moram da zaštitim svoju decu od osa i stršljenova koji napadaju grožđe, a kolateralna šteta su na kraju nedužni klinci koji se igraju napolju. Za njih jedan ubod može da bude koban – istakao je Goran.

Ilustracija
Ilustracija foto: Pixabay

Na plastične flaše je zalepio samo dve stvari koje u kombinaciji deluju ubitačno na leteće napasti – lepak za hvatanje miševa i slatko od voća (naglašava da je nekada probao i sa sokom, i da je bilo podjednako efikasno).

Promešao je magičnu supstancu i zakačio flaše na mestu gde uzgaja lozu, a svakog dana je u njima video svoje nove “žrtve”.

Sada se u sopstvenom dvorištu i bašti oseća bezbednije i zna da je doprineo tome da njegova deca budu sigurnija u svakoj igri.

Prirodne metode teranja svih vrsta insekata iz vašeg doma

Mreža je najbolja zaštita

Mreža na prozoru izrazito je korisna jer sprečava ulazak ne samo komaraca i muva, nego i skakavaca, kojih je se inače teško rešiti drugim metodama.

Ne dirajte jelenke jer vam neće naškoditi

Jelenak se hrani trulim voćem i ne izaziva štetu. U nekim je zemljama i zaštićen jer mu se broj smanjuje. Pokupite ga na papir i izbacite iz kuće.

Ilustracija
Ilustracija foto: Reuter

Roštilj bez komaraca

Želite li da sprečite da vas komarci gnjave dok uživate u roštilju na otvorenom? Bacite na ugalj grančicu ruzmarina ili kadulje. Miris gorućih aromatičnih biljaka odbiće krvopije.

Paprena metvica tera sve štetočine

Pomešajte 30 mililitara ulja paprene metvice s litrom destilovane vode, natočite je u posudu sa sprejem i poprskajte sve kuhinjske površine.

Na mue crvenom muholovkom

Komarci ne mogu da podnesu miris lavande, limunastog eukaliptusa, cedrovine, čajevca, karanfilića i citronele. No, ako naveče ostavite upaljeno svetlo i otvoren prozor, zavući će se u kuću čak ako im onde ne miriše.

Najsigurnije rešenje su mrežice na prozorima, a korisno je i rešiti se ustajale vode – onu u činijicama za kućne ljubimce i kupkama za ptice trebalo bi menjati barem dvaput nedeljno, a iz vrta ukloniti predmete koji skupljaju kišnicu. Komarci su najaktivniji ujutru i uveče, za razliku od muva koje su u to doba “pospane”, pa ih je lakše pogoditi muholovkom.

Bolje je gađati malo iznad nego po sredini jer muve na opasnost reaguju tako da polete uvis. Najbolje su crvene muholovke zato što muve slabo vide tu boju.

Stenice se vraćaju

Stenice su aktivne noću, a njihovi ugrizi izgledaju poput osipa. Poslednjih se godina ponovo pojavljuju u razvijenim zemljama. Vrlo je teško rešiti ih se, pa je to najbolje prepustiti stručnjaku.

Pranje rublja na visokoj temperaturi

Broj grinja koje žive u prašini smanjićete redovitim usisavanjem. Pranje posteljine na temperaturi od 60 stepeni takođe ih uništava.

Moljci vole i kuhinju

Zimsku odeću pre spremanja u ormar dobro operite i osušite, te u ormar stavite malo lavande. Da obeshrabrite kuhinjske moljce, zatvarajte namirnice u staklene ili plastične posude.

Uleži ne idu u uho

Verovanje da se uleži zavlače u uho urbani je mit. One su bezopasne, a u vrtu regulišu broj štetnih kukaca. U kuću ih privlači prolivena voda.

Temeljno usisavanje uklanja buve

Buve u kuću ulaze na leđima ljubimaca, pa ih redovno četkajte i perite. Ako se buve zavuku u tepih ili tapacirani nameštaj, potrebno je da ga temeljno usisate.

Ne udišite dok prskate

Pri prskanju hemijskim preparatima pazite da ne udišete njihove gasove, zaštitite kožu i nemojte udisati dok prskate. Pazite i da ne dođu u dodir s hranom.

Muve mrze eukaliptus

U gazu zamotajte metvicu, lovor, klinčić ili bosiljak i obesite kraj otvorenih vrata. To će odbiti muve. Ili uzmite vatu koju ste nakapali eteričnim uljem eukaliptusa.

Pridržavajte se uputsvta na insekticidima

Odlučite li se za neki komercijalni pripravak protiv buba, strogo se pridržavajte uputstva. Većina sredstava opasna je za ljude i kućne ljubimce.

Bonus video

Espreso dijeta - druga nedelja 2

(Espreso.rs/ 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media