ČEMU SLUŽI MALI OTVOR NA OTVARAČU LIMENKE? Odgovor će vas IZNENADITI! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

ako niste znali

ČEMU SLUŽI MALI OTVOR NA OTVARAČU LIMENKE? Odgovor će vas IZNENADITI! (VIDEO)

Pijenje direktno iz limenke baš i nije dobra ideja

Objavljeno:

Jeste li se ikada zapitali čemu služi mali otvor na otvaraču limenke gaziranog soka? Nije tamo zbog dekoracije već ima vrlo korisnu ulogu. Naime, ta rupa služi kako bi držala slamku na mestu i olakšala ispijanje soka.

Pijenje direktno iz limenke baš i nije dobra ideja jer vam usta dolaze u direktan dodir s metalom, a ona je pre toga bila ko zna gde i na sebi može imati nataložene bakterije i nečistoću.

Izumio je otvaranje limenke na povlačenje

Za limenke iz kakvih danas pijemo zaslužan je američki inženjer Ermal C. Fraze. On je 1963. godine patentirao svoju ideju za otvaranje limenke, tzv. otvaranje na povlačenje.

Pre njegovog izuma limenke sa napitcima su se otvarale posebnim otvaračem koji je on jednog dana 1959. godine zaboravio kod kuće pa je limenku jedva otvorio. Tada mu je sinulo da bi se trebale otvarati jednostavnije, a ne zavisiti od zasebnog otvaraču. I uspio je u tome.

Prve slamke bile su od trske

Slamke su još davno, pre više od 6000 godina, koristili stari Sumerani kada su zajedno ispijali piće iz zajedničke posude. Njihove slamke bile su dugačke i načinjene od trske.

Za sličan dizajn kakav poznajemo danas zaslužan je Amerikanac Marvin Čester Ston.

Najpre je eksperimentisao s jednom vrstom trave, ali ta slamka je bila nestabilna i ostavljala je ukus trave u piću i talog. Potom je u ruke uzeo papir, zapravo traku papira koju je omotavao oko olovke, zalepio i olovku izvukao.

Ali i tu je postojao problem jer papir i tekućina ne idu zajedno pa je papirnu slamku dodatno obložio papirom. Bio je to pun pogodak. Ideju je patentirao 1888. godine i krenuo s proizvodnjom. Slamke su bile dugačke 22 centimetra.

Njegov izum je kasnije doradio Jozef Friedman, napravio je to da se slamka može saviti kako bi se lakše pilo iz nje. Na tu ideju je došao dok je gledao svoju ćer kako se muči da dohvati vrh ravne slamke. Svoju ideju patentirao je 1937.

Bonus video:

PAPUČA JOJ NAJGORI NEPRIJATELJ! Maca pobegla od nje kao oparena!

(Espreso.co.rs/24Sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.