NEKA VAŠE DETE POSTANJE GENIJE: Uz malo truda možete da napravite igrice koje podstiču razvoj!
Foto: Stock

uz malo truda postignite čudo

NEKA VAŠE DETE POSTANJE GENIJE: Uz malo truda možete da napravite igrice koje podstiču razvoj!

Jako je bitno da se kod dece uključe sva čula, tako da mogu da osete, vide i čuju ispred sebe neku matematičku operaciju

Objavljeno:

Ukoliko se odlučite za pomoć stručnjaka, na tržištu postoje razne škole koje primenjuju najsavremenije metode kao što su mentalna aritmetika i brzo računanje za povećanje inteligencije kod dece. Deca poslednjih godina imaju probleme sa održavanjem pažnje i fokusa, pa je sa te strane mentalna aritmetika odličan trening za razvoj moždanih vijuga.

Jako je bitno da se kod dece uključe sva čula, tako da mogu da osete, vide i čuju ispred sebe neku matematičku operaciju. Brzo računanje za zasniva na analitici, pažnji i logici.

Abakus je alat koji se koristi prilikom mentalne aritmetike, jer se sa njim uključuju sva čula. Deca ovako razvijaju samopouzdanje, a jačaju se i kognitivni aspekti kao što su memorija, koncentracija, fokus, analitika i logika.

Paralelno se razvijaju i leva i desna hemisfera mozga, a ovo se postiže lako jer je matematika apstraktna, a sa abakusom ona može biti i opipljiva.

Kako uz igru poboljšati intelektualni razvoj dece

Kada je u pitanju intelektualni razvoj dece do 3. godine, stručnjaci tvrde da se već u tako ranom uzrastu može predvideti da li su deca predodređena za uspeh. Postoje razne aktivnosti za rani razvoj koje možete da primenjujete i u kućnim uslovima. Deca se najviše zabavljaju u onim aktivnostima koje obavljaju zajedno sa roditeljima, a među krajnjim ciljevima izdvajamo: spontano učenje, razvijanje pažnje i kvalitetno vreme provedeno sa članovima porodice.

Roditelji mogu i sami, kroz dobro osmišljenu igru, da podstaknu intelektualni razvoj svog deteta. Evo primera:

Igre sa testom

Pravite kolače sa svojom decom od mase koju ste napravili od jednostavnih materijala, kao što je keks, margarin, čokolada i mleko. Neka deca svojim rukama obilikuju datu masu, gde se razvija fina motoroika i vide jasno delo svojih ruku. Radost i zadovoljstvo što u ovakvoj aktivnosti učestvuju zajedno sa svojim roditeljima deci je jako bitno. Kućni poslovi i najednostavnije stvari su deci najzanimljivije.

Igre za pažnju i finu motoriku

Presipanje vode iz posude u posudu deci stvara odličnu kordinaciju između čula i motorike. Potrebna vam je voda i nekoliko čaša da biste se igrali. Možete se igrati sa brašnom i nekom plastičnom posudom, gde ćete prosipati brašno ili kafu gde će dete moći da crta. Ovako se kod dece razvija pažnja i fina motorika.

Igra sa kokicama

Uzrast 3+

Uzmite plastične slamčice i odsecite vrhove. Odsečene slamičice i po jednu kokicu dajte deci. Najbolje je da deca imaju napravljenje staze i svoja polja gde će duvati svoju kokicu. Važno je da kokica ne pređe u tuđe polje prlikom duvanja. Ko najbrže izduva kokicu i čija kokica ne pređe u tuđe polja ta osoba je pobednik. Ova igra je vrlo jednostavna i zabavna za decu.

Oduzimanje polja

Uzrast 4+

Potrebno vam je parče betona i kreda. Prvo što radite jeste da nacrtate jedan veliki krug i u sredini jedan mali krug. Od toga koliko će ljudi učestvovati u igri zavisi na koliko delova će biti podeljen krug. Nekim od simbola ili brojeva obeležite polja, koja su prethodno podeljena.

Neko od učesnika stane u mali krug u sredini i okreće se žmureći, zatim nasumično baci kredu u neko od polja. Svi osim onog u čije polje je pala kreda krenu da beže, onaj u čije je polje pala kreda uzima loptu i gađa nekog od učesnika. Onaj koji je pogođen je sledeći koji se vrti i baca kredu. Osoba koja se pogodi loptom njoj se oduzima polje, na kraju pobednik je onaj koji je zauzeo najviše tuđih polja.

Bonus video:

Manifestacija "Igra bez granica i predrasuda"

(Espreso.co.rs/Dnevno.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.