O NEKIM TEMAMA SE NE RAZGOVARA NA POSLU: Izbegavajte ih, jer će ih prvom prilikom neko upotrebiti PROTIV VAS!
Foto: Profimedia

oprezno!

O NEKIM TEMAMA SE NE RAZGOVARA NA POSLU: Izbegavajte ih, jer će ih prvom prilikom neko upotrebiti PROTIV VAS!

Bez obzira na povezanost s kolegama i nivo poverenja koji imate prema nekome, neke teme bi zaista bilo dobro držati po strani

Objavljeno:

Verovatno ste i vi jedni od onih koji provode više vremena na poslu nego sa svojom porodicom ili prijateljima. Nekima će, stoga biti sasvim normalno da upravo bračnog partnera pronađu u svom radnom okruženju. Ipak, bez obzira na povezanost s kolegama i nivo poverenja koji imate prema nekome, neke teme bi zaista bilo dobro držati po strani. Ako imate potrebu da razgovarate s nekim, sačuvajte to za svoje prijatelje i porodicu. One, kojima zaista bezuslovno verujete. Evo o čemu je reč...

Prošlo radno mesto bilo je...

Bez obzira kako vam je bilo na prošlom radnom mestu, u nekoj drugoj firmi, zadržite to za sebe. Ostavite prošlost u prošlosti i koncentrišite se na aktualne radne zadatke i ciljeve. Ako pljujete po bivšim kolegama ili radnim zadacima i opisu posla, možete se prikazati kao neko ko ne preuzima odgovornost za svoje postupke. To svakako ne želite, posebno ako nije tačno. Nemojte da se pravdate novim kolegama, dokažite se svojim radom i ambicijama.

foto: Profimedia

Zdravstveno stanje

Ako ste sprečeni da dođete na posao, svakako morate iskreno obavestiti nadređene. Ipak, pričati o detaljima vašeg zdravstvenog stanja više nego što je potrebno, svakako izbegavajte. Ako vas kolege pitaju kako ste, odgovorite iskreno, ali nemojte deliti dodatne informacije koje nisu bitne za njih niti utiču na vaše radne sposobnosti.

Politički stavovi

Politika je uvek bila tema o kojoj se može raspravljati satima, danima. Ipak, nemojte to da dozvolite sebi s kolegama ili na radnom mestu. Osim ako vaše radno mesto zaista to ne zahteva. Na osnovu vaših političkih uverenja, koja se možda razlikuju od onih koje vaše kolege imaju, mogu vas gledati kroz neku drugu prizmu, koja zaista nije presudna za vašu radnu poziciju. Ono što vi mislite o nekom političaru ili nekim postupcima valdajućih, komentarišite sa svoim prijateljima. Radno okruženje ostavite za teme koje se tiču vašeg radnog mesta i postizanja zadatih ciljeva.

Tražite drugi posao

Ako ste zaista u potrazi za novim radnom mestom, držite to za sebe sve dok ne dogovorite odlazak iz firme u kojoj trenutno radite. U suprotnom vas mogu gledati na drugačiji način, čak nije neuobičajeno ponekad i da osetite određenu vrstu šikaniranja, "jer ionako uskoro odlazite", a možda nećete tako skoro promeniti radno okruženje. Tako možete sebi "osigurati" dodatni stres i neprijatne situacije koje vam zaista nisu potrebne.

Ogovarate kolege ili šefa drugim kolegama

Ovo bi moglo biti, u najmanju ruku, opasno. I nikako nije po bontonu. Ako imate neke nesuglasice ili potrebu da rešite neku neprijatnu situaciju, svakako to rešite s osobom na koju se odnosi. Ako ste iz te "borbe" izašli kao "pobednik", nemojte se time hvaliti drugima niti negativno pričati o osobama oko vas, čak i onda ako smatrate da niste dobili ono što zaslužujete i izvukli ste, možda, deblji kraj. Nema potrebe, nije pristojno niti produktivno. Time nećete dobiti ništa pozitivno, čak i ako drugi dele vaš stav, odmahnite rukom i nastavite da radite ono za šta ste plaćeni. I nakon toga idite kući u svoju sigurnu zonu i zaboravite na situacije s kolegama. Vodite se onim da se ponašate tako da u budućnosti niko ne može ništa da vam zameri. A ne može, ako radite sve po radnom bontonu. To je najbolji recept za uspeh na radnom mestu.

Nemojte nipošto ogovarati kolege na poslu
Nemojte nipošto ogovarati kolege na poslu foto: Shutterstock

Ne kritikujte strategiju vaše firme

Kada niste na "vrhu" odlučivanja u firmi u kojoj radite, može vam se učiniti kako se mnogo toga radi na način koji bi mogao da bude drugačiji ili možda čak i produktivniji ili bolji. Ipak, zadržite taj stav za sebe čak i ako imate taj stav. Nemate sve informacije i ne znate šta nadređeni prolaze ili dogovaraju i jesu li u mmogućnosti da bilo šta menjaju i sl. Ako i vi jednom dođete na rukovodeću poziciju, možda ćete biti u istom sosu kao i vaši nadređeni, a nećete biti u mogućnosti da reagujete iako ste mislili da oni iznad vas imaju tu priliku. Radite svoje i ne brinite o drugima, barem ne ako se to ne odnosi i na vaš deo posla. Imate zasigurno "pametnijih" stvari o kojima biste mogli da razmišljate i utrošite svoju energiju..

Pogledajte i video Što stariji radnici mogu naučiti od Milenijumaca:

BONUS VIDEO: HVATA VAS PANIKA ZBOG PRAVLJENA AJVARA?! Ništa zato, „južna pruga“ se pobrinula da vam to olakša. Izum za Nobela! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.