ŽELITE BEBU? Otkriveno koliko puta u toku jedne VEČERI morate biti intimni s partnerom, da biste USPELI!
Foto: Profimedia

VEĆE ŠANSE

ŽELITE BEBU? Otkriveno koliko puta u toku jedne VEČERI morate biti intimni s partnerom, da biste USPELI!

Nučnici su u dva navrata prikupili uzorke semena od 250 muškaraca - par sati i par dana nakon ejakulacije

Objavljeno:

Parovi koji pokušavaju da dobiju dete mogli bi da imaju velike koristi ako se odluče da imaju seksualne odnose dva puta u toku iste večeri, i to ne samo zbog očiglednih razloga.

Sperma koju muškarac izbaci 3 sata nakon što je već ejakulirao može povećati uspeh začeća za 30 posto. Ovo otkriće kineskih naučnika protivreči mitu da muškarcu treba između 24 i 36 sati da se povrati optimalna količina spermatozoida.

Nučnici su u dva navrata prikupili uzorke semena od 250 muškaraca - par sati i par dana nakon ejakulacije.

Potom je istraživački tim koji vodi dr Da Li iz bolnice Šengjing uporedio broj spermatozoida u uzorcima i njihovu brzinu kretanja.

Otkrili su da spermatozoidi koji su stvoreni par sati nakon ejakulacije imaju najviše proteina koji ubrzavaju njihovo kretanje i da im to olakšava spajanje s jajnom ćelijom..

U drugom delu eksperimenta testirano je 500 parova koji su se pripremali za veštačku oplodnju. Naučnici su tražili od muškaraca da daju uzorke semena nekoliko dana ili manje od tri sata nakon poslednje ejakulacije.Nakos što su prikupili spermu od muškaraca oplodili su jajne ćelije pa ih ubacili u matericu..

Zaključili su da sperma uzeta par sati nakon ejakulacije daje 30 posto više izgleda da na svet dođe živo dete. Kod klasične veštačke oplodnje samo trećina oplođenih jajnih ćelija kao rezultat ima zdravu bebu.

- Godinama su muškarci savetovani da ograniče seksualne aktivnosti kako bi povećali šanse za trudnoćom. Međutim došlo je vreme da promenimo taktiku - izjavio je dr Li.

- Naši podaci pokazuju da parovi s relativno normalnim parametrima sperme treba češće da imaju seksualne odnose za vreme ovulacije. To bi moglo pozitivno da utiče na širenje porodice - dodao je.

Kako se spermatozoid kreće?

Sperma je vitalna u ljudskoj reprodukciji, a jedan od bitnih faktora koji utiče na začeće je pokretljivost spermatozoida. Kako bi se smermatozoidi brže i bolje kretali, evolucijski su stvorili rep koji se naziva flagelum. On ima kritičnu ulogu u sposobnosti spermatozoida da se kreću i na kraju se spoje s jajnom ćelijom.

Flagelum se sastoji od 1000 gradivnih sastojaka, uključujući strukture poznate kao tubuline - duge cevi na kojima su pričvršćeni molekuli nazvani motorni proteini.

One povlače i savijaju repove spermatozoida, što im omogućava da plivaju. Kretanje repa pokreće mitohondrija, elektrana stanice, koja proizvodi svu potrebnu energiju.

BONUS VIDEO: NAJSMEJAĆE VAS DO SUZA! Ova mačka je poželela da uđe u kutiju, ali ovome se nikako nije nadala! (VIDEO)

(Esprreso.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.