NISTE PAZILI KADA STE SOLILI JELO? Postoji nekoliko NAMIRNICA koje će spasiti PRESOLJENU hranu!
Foto: Profimedia

REŠENJE!

NISTE PAZILI KADA STE SOLILI JELO? Postoji nekoliko NAMIRNICA koje će spasiti PRESOLJENU hranu!

Uzaberite namirnicu koja će se najbolje uklopiti u jelo koje ste presolili 

Objavljeno: 17.09.2018. 13:53h
  • 7

Ako ste presolili supu, gulaš ili umak, dodajte vode i ubacite povrće poput luka i šargarepe pa nastavite da kuvate još desetak minuta.

I kiselina pomaže u ublažavanju slanog ukusa pa slobodno presoljenom jelu dodajte limunov sok ili sirće. Slanost jela se može smanjiti i dodavanjem šećera ili meda.

Šećer ili med su neke od namirnica koje mogu spasiti presoljenu hranu
Šećer ili med su neke od namirnica koje mogu spasiti presoljenu hranu foto: Profimedia

Pri ruci treba imati krompir ili jabuku

Ako recept “dopušta”, dodajte mleko ili jogurt jer oni takođe “ubijaju” so. U narodu postoji još jedan savet – kad presolite jelo, ubacite jedan oguljeni krompir ili jabuku, koji će upiti višak soli i nakon kuvanja ga izbacite iz jela.

Iskusni kuvari savetuju da jelo treba probati tokom pripreme, a ne samo na kraju. Budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, maslina ili kapara jer sadrže puno soli.

Pomaže i sir

Odličan dodatak preslanim jelima je povrće poput tikvica iseckanih na kockice, koje će neutralizovati slani ukus, a umak u koji ste dodali previše začina najbolje je ublažiti slatkim ukusima poput paradajza, koje će ublažiti ljutinu.

Slavna američka kuvarica Marta Stjurt u previše začinjena jela predlaže dodavanje masnije pavlake, poput one za šlag bez šećera ili drugog kremastog mlečnog proizvoda koji će ublažiti umak.

Možete dodati i malo mleka s gustinom i rastopljenim sirom ili blagim sirom za mazanje.

BONUS VIDEO: DŽINOVSKI PITON SE OBAVIJA OKO BEBE! Svet zapanjen šta roditelji mirno gledaju! (VIDEO)

(Espreso.rs/Nezavisne.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media