ZNATE LI ŠTA JE TO GLAMPING? Svi su se primili na ovo, SVI ŽELE DA GLAMPUJU! (FOTO)
Foto: Profimedia

DA LI STE PROBALI?

ZNATE LI ŠTA JE TO GLAMPING? Svi su se primili na ovo, SVI ŽELE DA GLAMPUJU! (FOTO)

Jedinstven doživljaj kome se svi oni koji su ga jednom "probali" ponovo vraćaju

Objavljeno:

Glamurozno kampovanje u prirodi? Šator koji je opremljen kao soba hotela sa 5 zvezdica? Sve to je moguće ukoliko se odlučite na glampovanje!

Po definiciji, glampovanje je mešavina glamura i kampovanja i opisuje stil kampovanja sa raznim pogodnostima, odnosno uslugama kao u hotelu koje se obično ne povezuju sa "tradicionalnim" kampovanjem. U praksi, jedinstven doživljaj kome se svi oni koji su ga jednom "probali" ponovo vraćaju.

Moderno kampovanje
Moderno kampovanje foto: Profimedia

U svetu, ovaj vid turizma privlači ljubitelje kampovanja i prirode već desetak godina. Međutim, kako nudi sve pogodnosti kao i letovanje u luksuznom smeštaju, ne njega se uglavnom odlučuju oni sa dubljim džepom.

Kako je nastao glamping?

Reč "glamping" se prvi put pojavila u Velikoj Britaniji 2005. godine, dok je u Oksfordski engleski rečnik ova reč dodata tek 2016. godine. Iako je reč relativno nova, koncept luksuznog šatorskog života, nije. U 16. veku škotski grof je priredio raskošno iskustvo u planinskom kraju za Kralja Džejmsa V i njegovu majku. On je na prostranoj livadi postavio šatore koje je uredio poput svoje palate.

"Polje zlatnog platna" verovatno je najekstravagantniji primer "veličanstvenog" života u šatoru. Ovaj samit dogodio se dogodio se 1520. godine između Henrija VII Tjudora i Fransoa I Valoa, a podignuto je oko 2.800 šatora i nastrešnica, kao i fontane iz kojih je teklo crveno vino.

Polje zlatnog platna
Polje zlatnog platna foto: Wikipedia Commons

Otprilike u isto vreme, Osmanlije su imale neverovatne, isuviše raskošne šatore koje su prenosili sa jede vojne misije na drugu. Celi timovi zanatlija putovali su sa vojskom, kako bi sagradili i održavali ove veličanstvene šatore.

Otprilike 400 godina kasnije, u dvedesetim godinama prošlog veka, Afrički safari je posta "stvar koju treba uraditi", među bogatim Britancima i Amerikancima. Međutim, čak ni bogati putnici koji su želeli ovakav vid avanture, nisu bili spremni da se odreknu udobnosti i luksuza na koji su navikli. Od elekričnih generatora i kupatila do šampanjca, putnicima je priušten svaki vid luksuza koji su zahtevali dok su na putovanju.

Fensi kampovanje od nekoliko hiljada evra

Današnji, moderan vid glampovanja, kombinuje nekadašnje pogodnosti i današnju tehnologiju. Zovu ga još i "butik kampovanje", luksuzno kampovanje, "fensi kampovanje", komforno kampovanje...

Reč 'glamping
Reč "glamping" se prvi put pojavila u Velikoj Britaniji 2005. godine foto: Profimedia

Cene se kreću od 50 evra za noć, pa sve do nekoliko hiljada evra, u zavisnosti od sadžaja koji se nudi.

BONUS VIDEO: PAUK MU NE MOŽE NIŠTA, ALI KAKO ĆE SIĆI ODATLE?! Auto završio na vrhu bandere! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.