Italijanka koja je umrla u 116. godini svakog dana u životu je jela JEDAN KOMAD OVE POSLASTICE!
Foto: Pixabay.com

ČUVA ZDRAVLJE

Italijanka koja je umrla u 116. godini svakog dana u životu je jela JEDAN KOMAD OVE POSLASTICE!

Naučnici već godinama sprovode istraživanja u kojima iznova dolaze do saznanja o njenim prednostima

Objavljeno:

Iako se smatra da je nezdrava poslastica, ukusna tamna mešavina kakaoa i šećerne trske ima mnoge koristi za naše zdravlje.

Crna čokolada smanjuje rizik od najrazličitijih bolesti, pa čak i od nastanka raka
Crna čokolada smanjuje rizik od najrazličitijih bolesti, pa čak i od nastanka raka foto: Pixabay

I dok se čokoladi neretko pripisuju samo loše stvari, poput toga da nas deblja, kvari nam zube i loše utiče na naš ten, naučnici već godinama sprovode istraživanja u kojima iznova dolaze do saznanja o njenim prednostima.

Tome u prilog ide i priča Italijanke Đuzepine Projekto koja je nedavno preminula u 116. godini života kao druga najstarija žena na svetu, a poznata je po tome da je neretko isticala da tajna njene dugovečnosti leži upravo u čokoladi. Prema njenim rečima, umesto napornih vežbi i zdrave ishrane, radije je svakodnevno posezala za kockicom čokolade.

Đuzepina je umesto napornih vežbi i zdrave ishare, svakog dana uzimala po kockicu čokolade
Đuzepina je umesto napornih vežbi i zdrave ishare, svakog dana uzimala po kockicu čokolade foto: Pixabay

Pa, u čemu je onda tajna čokolade i koje su njene prednosti za zdravlje? U nastavku ti donosimo 5 odličnih razloga:

1. Ima odlična antioksidativna svojstva

Tamna (crna) čokolada i kakao bogati su antioksidantima, prirodnim jedinjenjima koji štite naš organizam od brojnih bolesti. Jedan od važnih antioksidanata koje sadrži je i flavonoid koji čokoladi daje gorak i specifičan ukus, a smanjuje rizik od najrazličitijih bolesti, pa čak i od nastanka raka.

2. Štiti zdravlje srca

Prema istraživanju sprovedenom u Holandiji, tamna čokolada smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze, stanja tokom kojeg dolazi do zadebljanja krvnih sudova. Istraživanje je sprovedeno u razdoblju od četiri nedelje na 44 gojazna muškarca u dobi od 45 i 70 godina. Učesnici su tokom tog perioda morali da pojedu 70 grama obične tamne čokolade ili tamne čokolade s visokim udelom flavonoida.

3. Smanjuje rizik od moždanog udara

Jedna studija sprovedena u Švedskoj dokazala je da su osobe koje su konzumirale velike količine čokolade imale 17% manji rizik za dobijanje moždanog udara od osoba koje su vrlo retko ili uopšte nisu jele čokoladu. Istraživanje je sprovedeno tokom 10 godina na muškarcima u dobi između 49 i 75 godina.

4. Smanjuje krvni pritisak

Rezultati studije kelnske univerzitetske bolnice pokazali su da tamna čokolada snižava krvni pritisak. Naime, učinak tamne čokolade istraživan je na skupu od 44 ispitanika koji su imali visoki pritisak, a na kraju studije čokolada im je smanjila sistolni ili srčani pritisak za 2,9 jedinica i dijastolni pritisak za 1,9 jedinica. Još jedno istraživanje pokazalo je da jedna kockica tamne čokolade ima jednak učinak na krvni pritisak kao i polusatno vežbanje.

Tamna čokolada snižava krvni pritisak
Tamna čokolada snižava krvni pritisak foto: Stock/Luri Sokolov

5. Poboljšava raspoloženje

Uz navedene pozitivne učinke tamne čokolade, dokazano je da ona odlično utiče i na naše raspoloženje. Naime, čokolada stimuliše proizvodnju endorfina (hormona sreće), a sadrži i serotonin, hormon koji je zaslužan za stabilizaciju raspoloženja. Navedene prednosti odnose se na tamnu čokoladu koja u sebi ima najmanje 70% kakaa, a da bi dobila sve njene prednosti važno je da je jedete u umerenim količinama. Naime, prekomernom konzumacijom čokolade povećavate rizik od gojaznosti i razvijanja dijabetesa tipa 2. BONUS VIDEO: IZBLAMIRAO SE NA PRVOM KORAKU! Posle ovoga više neće ići u park. Nikada. (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Miss7.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.