Na osnovu toga koliko ste puta bili intimni u toku nedelje, DOKTORKA otkriva koje su vam šanse da ZATRUDNITE!
Foto: Pixabay

PRECIZNO

Na osnovu toga koliko ste puta bili intimni u toku nedelje, DOKTORKA otkriva koje su vam šanse da ZATRUDNITE!

Broj odnosa u toku nedelje utiče na začeće

Objavljeno:

Već neko vreme pokušavate da zatrudnite, ali vaša očekivanja nikako da se ispune... Verujete da postoje "rituali" koji će povećati šanse ili možda radite nešto što usporava proces? Evo šta lekar misli o tome.

Koliko dana apstinencije treba da bi se postigla maksimalna šansa za trudnoću?

Ne postoji odgovor u literaturi koji je to optimalni period apstinencije kako bi se postigla maksimalan kvalitet spermatozoida i time povećala šansa za prirodno začeće, smatra dr Petra Podobnik Brlečić, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista humane reprodukcije, i dodaje da su još 1952. istraživači Mekleod i Gold utvrdili da odnos partnera 2-3 puta nedeljno povećava šanse za trudnoću, jer se s manjim brojem odnosa može jednostavno "promašiti“ ovulatorni prozor, a može i uticati na kvalitet spermatozoida.

Nekoliko naučnih studija je pokazalo da će duža apstinencija povećati koncentraciju i broj spermatozoida, međutim negativno će uticati na njihovu pokretljivost, dok dužina apstinencije nema uticaj na morfologiju spermatozoida. Apstinencija više od 10 dana smanjuje kvalitet spermatozoida (veća koncentracija nepokretnih spermatozoida) kao i apstinencija manja od 2 dana (smanjena koncentracija spermatozoida). Naravno sve zavisi od njihovog kvaliteta i procesa spermatogeneze na čiji uticaj u velikoj meri ima način života, anamneza, stres..., pojašnjava dr Podobnik Brlečić.

Duža apstinencija će povećati koncentraciju i broj spermatozoida
Duža apstinencija će povećati koncentraciju i broj spermatozoida foto: Profimedia

Kako izračunati plodne dane i utvrditi kvalitet spermatozoida?

Spermiogram - koji pokazuje kvalitet i pokretljivost spermatozoida i na taj način možemo paru dati tačniji savjet koliko često i kad je potrebno imati odnose da se poveća šansa za spontanom trudnoćom." navodi dr Podobnik Brlečić.

Saveti za muškarce i žene koji žele dete

Na koje je navike je potrebno pripaziti kako bi pozitivno uticali na reporduktivni sistem, upozorava dr Podobnik Brlečić:

  • Svakodnevno unositi dovoljne količine esencijalnih aminokiselina, vitamina, minerala, antiokisdansa i ostalih elemenata u organizam.
  • Treba izbegavati alkohol, cigarete, i bilo kakva druga opojna sredstva (kao i steroide) koji negativno utiču na reproduktivni sistem smanjujući plodni potencijal.
  • Ključno je i održavanje normalne telesne težine (prekomerna telesna težina uzrokuje hormonski disbalans i smanjene ovulacije), kao i lečenje svih infekcija reproduktivnog sistema koje. ukoliko se ne leče, mogu uzrokovati neplodnost.
  • Nagle promene telesne temperature (iznad ili ispod temperature tela) takođe mogu imati loše posledice na kvalitet spermatozoida (izbegavati česte odlaske u saune) - visoka temperatura ubija spermatozoide.
  • Izbegavati dugotrajne vožnje biciklom (nagnječenje testisa na sedište bicikla tzv. bananu).
  • Ključno je prijatno i kvalitetno donje rublje i pravilna intimna higijena.
  • Preporučljivo je izbegavati sredine sa povećanom koncentracijom zračenja i otrova (izbegavati držanje lap-topa u krilu, zračenje uz zagrevanje).

Definitivno je potrebno izbegavati stres.

Važno je napomenuti da ne postoje nikakvi naučni dokazi da određeni položaji tokom seksualnog odnosa mogu povećati šanse za trudnoću, ali je bolje birati položaje kod kojih veća količina spermatozoida ostaje što duže dublje u materici, bez 'curenja', zaključuje dr Podobnik Brlečić.

BONUS VIDEO: PA DEČKO DA LI SI NORMALAN?! Opušteno ljubio zmiju, a ona ga ščepala za glavu! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.